VÄXER. Sjöscoutkåren S:t Göran har märkt av ett ökat intresse och har utökat antalet grupper enligt kårordföranden Vendela Magnusson. Foto: Olof Gudmundsson

Hundratals i kö till scoutkår på Kungsholmen

I pandemitider söker sig allt fler till friluftslivet – och scouterna. På Kungsholmen märker de lokala föreningarna av det ökade trycket. Till en förening står cirka 300 i kö.

  • Publicerad 08:58, 6 maj 2021

Vi undersöker om det går att starta ytterligare en avdelning för dem som går i gymnasiet i höst.

Åtta nya medlemmar per dag. Totat 3 000 nya medlemmar. Intresset för att bli scout ökade rejält i hela Sverige under pandemiåret 2020. Även de lokala kårerna på Kungsholmen har märkt av ett ökat intresse i de yngre åldrarna, uppger till exempel både Broberska scoutkåren och Scoutkåren Wallinum.

Hos Sjöscoutkåren S:t Göran har trycket varit stort under flera år – men nu ökat ytterligare.

I dagsläget har de cirka 300 barn i kö, enligt Vendela Magnusson, kårordförande, varav drygt 200 har tillkommit sedan pandemin startade berättar hon.

– Jag tror det beror både på pandemin och att friluftsliv är inne just nu. Vi är dessutom en sjöscoutkår och sjön är det snabbaste sättet att komma ut i naturen från oss, säger hon.

Även här ser de att många yngre, och deras föräldrar, vill gå med. Men även att fler äldre stannar. De har därför utökat verksamheten det senaste året.

– Sedan pandemin startade har vi skapat två nya avdelningar för äldre scouter, varav en roveravdelning som riktar sig till scouter som slutat gymnasiet. Det är jätteroligt för kåren. Fortfarande har vi avdelningar för äldre som är för stora, och vi undersöker om det går att starta ytterligare en avdelning för dem som går i gymnasiet i höst.

Den stora flaskhalsen för att ta in fler medlemmar och starta nya grupper stavas båtar och båtplatser. Men de försöker utöka verksamheten med det befintliga utbudet.

– Vi försöker hitta andra tider och köra med visst överlapp. Men det är ett lyxproblem. Vi är glada över det stora intresset.