Få platser är lika uppskattade som Plaskis eller Älvsborgsdammen som den egentligen heter i Kungsladugård. Här badar barn på sommarhalvåret och när bassängen är torrlagd tar skejtarna över.

I höstas blossade en konflikt upp mellan skejtarna och boende i närheten gällande för högt buller. Efter en konstruktiv dialog verkar alla parter vara nöjda. Om allt går enligt plan är skejtarna tillbaka första april.

– Man har kommit fram till en lösning som alla tror på. Det handlar om att begränsa tiderna för skateboardåkning och att skejtföreningen ska hitta material så att ramperna blir ljuddämpande, säger Rakel Berglund, planeringsledare, park- och naturförvaltningen.

Summa summarum har det varit full aktivitet på platsen sedan år 1930 när dammen anlades. Därför är det hög tid för en renovering.

– Vi vill framförallt säkerställa att Plaskis som snart är hundra år ska hålla i hundra år till.

Den kommande renoveringen handlar främst om att få en effektivare reningsanläggning och en bättre pump.

Tyck till

I samband med upprustningen ska även platsen – området mellan huskropparna och från gatan upp till backen vid Kungsladugårdsskolan – få ett ansiktslyft.

I det arbetet har nu Majornaborna möjlighet att tycka till.

– Vi ska inte bygga om platsen. Men alla som använder den kanske har förslag om vad som skulle kunna göra platsen ännu bättre, säger Rakel Berglund.

Hon lyfter också att det är lika viktigt att återkoppla vad man uppskattar med den nuvarande miljön.

– Den här delen av Majorna är en viktig del av det historiska Göteborg. Platsen har både en viktig kulturmiljö och uppskattade aktiviteter som plaskandet, skejtande och är en parkmiljö. Det är mycket som ska samsas på liten yta.

Nu drar förstudien i gång och upprustningen beräknas starta under år 2023.