Nya 08:or. Många valde att skaffa hund under pandemiåret 2020. I hela Stockholms län registrerades 8 872 nya hundar 2020. Foto: Mikael Andersson

Hundfeber i innerstan

​​​Rekordmånga stockholmare har skaffat hund under pandemin. I Stockholms län registrerades 8 872 nya hundar under 2020. Vi pratade med några hundägare om fenomenet.

  • Publicerad 20:53, 10 feb 2021

Under 2020 ökade antalet nyregistreringar av hundar i hela Sverige med elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet. Flera hundägare som Mitt i träffar hoppas att alla nya hundägare tänkt igenom sitt beslut.

Janina Pihlcrantz med Lasse Foto: Pekka Pääkkö

Sanna Evers med Love. Foto: Josefine Avelind

Janina Pihlcrantz promenerar på Söder med dvärgschnauzern Lasse 5 år.

– Många av de nya hundägarna skall inte ha hundar. De köper små hundar och bär dem och hundarna blir aggressiva. Vad ska de göra av dem sen? Min hund betyder allt för mig. Jag miste min man och för att överleva skaffade jag honom, så han heter Lasse efter husse. Jag tror att jag skulle inte ha klivit ur sängen annars, berättar hon.

På gärdet möter vi Sanna Evers med hunden Love som är en cockerpoo.

– Jag känner en sådan stark kärlek för min hund, vilket jag hoppas att de nya hundägarna också kommer att känna för sin nya hund. Förhoppningsvis leder det till att de tar ansvar för sin hund, eftersom det är det allt hänger på nu. Att ta ansvar.

Gustav Hellström och Leia. Foto: Josefine Avelind

Gustav Hellström med hunden Leia, bichon havanais, är inne på samma spår.

– Just nu är det mycket hemarbete men när allt börjar återgå till det normala igen får man inte glömma att man själv signat upp sig för många år framåt som hundägare. Så hur man än gör så kommer man aldrig ifrån det stora ansvaret som kommer med en ny hund.

Margareta Jonsson och Shanti. Foto: Pekka Pääkkö

Eva Wieslander med Santiago. Foto: Pekka Pääkkö

På Lidingö träffar vi Margareta Jonsson med pudeln Shanti. Hon påpekar också det långsiktiga ansvaret.

– Man måste komma ihåg att man skaffar en familjemedlem för flera år. Jag hoppas folk tar sitt ansvar och har tänkt till så de inte lämnar bort sin nya hund, det vore bedrövligt.

Eva Wieslander med sin bichon havanais Santiago undrar vad som händer när vi inte längre jobbar hemma.

– Många kommer kanske inse att det inte funkar med sin nya hund och lämnar bort den när det börjar lugna ner sig. Att ha hund tar mycket av din tid, hundar behöver bli stimulerade så när folk återgår till sina arbetsplatser kommer inte det här funka.

Mest populära hundnamnen i Stockholms stad

Charlie (309)

Molly (292)

Bella (265)

Stella (218)

Doris (197)

Sigge (185)

Luna (180)

Bosse (169)

Sally (165)

Elsa (165)

Visa merVisa mindre