Redan innan dörren öppnas spetsar Mila öronen. Hon vet att Samuel ska komma och när de första ljuden av honom anas är hon snabbt uppe ur fåtöljen. Svansen går i ilfart, hon hoppar upp på honom och ger honom den ena blöta pussen efter den andra.

– Hon är en sån pussgurka. Men det är lite strävt, man blir torr om läpparna, säger Samuel.

Samuel, 15 och American staffordshire terriern Mila har känt varandra i snart sex år.

– Jag gick i trean när jag träffade henne, då var hon alldeles ny här. I början var jag rätt rädd för henne, jag kände att hon var stor jämfört med mig, berättar Samuel.

Det är kuratorn Maria Jonsson som har skolhunden Mila på sin mottagning. Egentligen arbetar hon bara med högstadieeleverna men ibland får även yngre barn komma hit. Så var det med Samuel.

Han var en av de första som gjorde nationella prov i Milas sällskap.

– Jag var uppe i spinn hela tiden och hade väldigt svårt att fokusera. Då fick jag sitta här och skriva nationella prov och Mila låg vid mina ben medan jag skrev. Det var mycket lättare för mig att fokusera. Det var en lugn miljö här inne. Och Mila är väldigt lugn, säger Samuel.

Nu gör han proven tillsammans med de andra i klassrummet och kommer till Maria Jonsson och Mila mer sporadiskt. Under en period kom han hit varje måndagsmorgon för att han alls skulle vilja komma till skolan.

Vad har det betytt för dig?

– Det har varit väldigt skönt. Det har varit en trygghet att komma ner hit. När jag har varit stressad i skolan och det är mycket folk, ljud och distraktioner har det varit väldigt skönt att komma ner hit i 45 minuter och bara slappna av.

Mila och Samuel har blivit fina kompisar.

Mila och Samuel har blivit fina kompisar.

Angie Gray

Minskar stressen vid nationella prov

Mila går sina tre varv runt bordet inan hon lägger sig till rätta i sin fåtölj igen. Ibland tar hon en liten paus i en hundkoja, men hon är väldigt social och trivs med att träffa elever hela dagarna.

– Det var egentligen mina döttrar som skaffade Mila. Hon behövde aktiveras lite grann, så vi gick på skolhundsutbildning. Jag skrev ett inlägg på Facebook och undrade om någon ville ha en skolhund på praktik. Rektorn på Källbrinksskolan nappade, berättar Maria Jonsson.

Under praktiken var en ledig kuratorstjänst ute och Maria som tidigare jobbat många år som kurator sökte och fick den. Med in i anställningen följde Mila och det gamla vaktmästeriet gjordes om till kuratormottagning.

Maria Jonsson använder sig av hundricket. Om eleverna inte vill prata med henne kan de prata med Mila.

Maria Jonsson använder sig av hundricket. Om eleverna inte vill prata med henne kan de prata med Mila.

Angie Gray

Maria ser många fördelar att som kurator ha en hund som kollega.

– De känner av hur eleverna mår och är superbra på att trösta. Vill man inte prata med mig kan man prata med Mila. Sedan har vi haft ganska många som gjort nationella prov med henne här. Nervositeten går ner rejält och de kan pausa lite när de vill. Och en del jobbar här nere om de behöver få lite lugn och ro, säger Marai Jonsson.

Mila har också varit med vid vaccinationer när elever varit spruträdda. Då har skolsköterskan helt enkelt kommit ner till kuratorrummet.

– Vi har nyttjat henne så mycket det bara har gått på den här skolan. Vi har lärare som jobbar med en grupp som har varit mycket hemmasittare och han tar med sig gruppen och Mila och går ut i skogen, säger Maria Jonsson.

Hon tror att Mila haft avgörande betydelse för en del av eleverna.

– För en del barn är hon anledningen att de ens orkar komma till skolan. De kommer till skolan för att de ska få träffa henne på måndag morgon.

Hur är det med allergier?

– Vi har egen ingång och Mila tvättas regelbundet och jag sköter städning och tvättning själv. De sakerna som finns här blandas inte med något annat.

Om elever är hundrädda eller inte vill träffa Mila får hon vara i ett rum intill eller så träffar Maria eleven någon annanstans på skolan.

– Jag tror att det finns en del rädslor för att ha djur i skolan. Men jag tror att man kan använda sig av djur mycket mer och jag tycker att det är fantastiskt av Källbrinksskolan att ha skolhund. Jag hoppas att fler skolor vågar ha det.

Milla blir överförtjust i när Samuel kommer. De har känt varandra i snart sex år och blivit bra kompisar. "Vi har sagt att jag ska få träffa henne även när jag har slutat på skolan", säger Samuel.

Milla blir överförtjust i när Samuel kommer. De har känt varandra i snart sex år och blivit bra kompisar. "Vi har sagt att jag ska få träffa henne även när jag har slutat på skolan", säger Samuel.

Angie Gray