– Första gången jag gick på opera i Sverige klädde jag upp mig som en påfågel. Folk trodde jag var en del av föreställningen, säger operaälskaren, komikern och författaren Zinat Pirzadeh.

– Min son sjunger själv opera, och vi lyssnar jättemycket på det hemma.

Den tidigare Rinkebybon möter alltså publiken på Spånga Folkan tillsammans med sopranen Charlotta Huldt.

Zinat Pirzadeh kommer att använda mycket material från sin nya föreställning "Relationsdyslexi och mina andra superkrafter". Som före detta studievägledare på Rinkebyskolan hoppas hon att hennes gamla elever kommer.

– På den tiden tog jag eleverna till operan. Spånga Folkan ligger ju ganska nära Järva och jag hoppas många från orten kommer. Detta blir något för folk att minnas, något man kommer kunna ta med sig. Inget är heligt för mig på scenen, säger Zinat Pirzadeh.

Ni ger bara en föreställning?

– Vi hoppas på fler. Men det här blir ju världspremiär, säger Zinat och skrattar.

Hon och Charlotta Huldt delar samma engagemang för mänskliga rättigheter, enligt Zinat Pirzadeh.

– För mig personligen känns det ännu mer värdefullt att göra föreställningen, nu efter valet. Det är en form av integrationsarbete vi gör på scenen, säger Zinat Pirzadeh.

Träffades i Bohuslän

Charlotta Huldt anser att Zinat är ett komiskt geni.

– Hon är fantastisk. Allvarliga frågor når fram genom hennes humor, och hon visar olika sidor av vårt samhälle på ett humoristiskt sätt, säger Charlotta Huldt.

De två träffades första gången på en festival i Strömstad för sex, sju år sedan då båda uppträdde. Charlotta arbetade bland annat med komikern och skådespelaren Nils Poppe under hans karriär.

– Humor har funnits hos mig från början och fördelen är att den når människor. Humorn blir ett bra forum att få säga allvarliga saker genom. Man kan ofta skratta åt eländet vilket många kanske behöver, säger hon.

Zinat inflikar att det blir en röd tråd på scenen – av allvar, opera och humor.

– Jag hoppas folk kommer med sina vänner, tankar en massa energi, skrattar och lyssnar till vacker musik.