Delar scen. Ståupp-komikern och författaren Zinat Pirzadeh, som länge bott i Rinkeby, kommer till Spånga Folkan med sopranen Charlotta Huldt. "Vi är varandras största fans", säger Zinat. Foto: Mitt i och Pressbild

Humor och opera blandas på Spånga Folkan

Kan stand up och opera fungera ihop? Det anser i alla fall komikern Zinat Pirzadeh och sopranen Charlotta Huldt. Nu bjuder de publiken på en gemensam show i Spånga.

  • Publicerad 23:10, 23 sep 2022

Jag hoppas många från orten kommer.

Mångsidig. Sopranen Charlotta Huldt har regisserat mer än 40 operaproduktioner, men är även skolad i Nils Poppes humor. Foto: Pressbild

– Första gången jag gick på opera i Sverige klädde jag upp mig som en påfågel. Folk trodde jag var en del av föreställningen, säger operaälskaren, komikern och författaren Zinat Pirzadeh.

– Min son sjunger själv opera, och vi lyssnar jättemycket på det hemma.

Den tidigare Rinkebybon möter alltså publiken på Spånga Folkan tillsammans med sopranen Charlotta Huldt.

Ståupp-komikern och författaren Zinat Pirzadeh. Foto: Pressbild

Zinat Pirzadeh kommer att använda mycket material från sin nya föreställning "Relationsdyslexi och mina andra superkrafter". Som före detta studievägledare på Rinkebyskolan hoppas hon att hennes gamla elever kommer.

– På den tiden tog jag eleverna till operan. Spånga Folkan ligger ju ganska nära Järva och jag hoppas många från orten kommer. Detta blir något för folk att minnas, något man kommer kunna ta med sig. Inget är heligt för mig på scenen, säger Zinat Pirzadeh.

Ni ger bara en föreställning?

– Vi hoppas på fler. Men det här blir ju världspremiär, säger Zinat och skrattar.

Hon och Charlotta Huldt delar samma engagemang för mänskliga rättigheter, enligt Zinat Pirzadeh.

– För mig personligen känns det ännu mer värdefullt att göra föreställningen, nu efter valet. Det är en form av integrationsarbete vi gör på scenen, säger Zinat Pirzadeh.

Träffades i Bohuslän

Charlotta Huldt anser att Zinat är ett komiskt geni.

– Hon är fantastisk. Allvarliga frågor når fram genom hennes humor, och hon visar olika sidor av vårt samhälle på ett humoristiskt sätt, säger Charlotta Huldt.

De två träffades första gången på en festival i Strömstad för sex, sju år sedan då båda uppträdde. Charlotta arbetade bland annat med komikern och skådespelaren Nils Poppe under hans karriär.

– Humor har funnits hos mig från början och fördelen är att den når människor. Humorn blir ett bra forum att få säga allvarliga saker genom. Man kan ofta skratta åt eländet vilket många kanske behöver, säger hon.

Zinat inflikar att det blir en röd tråd på scenen – av allvar, opera och humor.

– Jag hoppas folk kommer med sina vänner, tankar en massa energi, skrattar och lyssnar till vacker musik.

The Boppers och Janne Schaffer kommer till Spånga Folkan

Nyöppningen av biografen på Spånga Folkan skedde 13 september.

Zinat Pirzadehs och Charlotta Huldts föreställning spelas nu på söndag, 25 september, klockan 17.00. Föreställningen pågår i en dryg timme och biljetter kostar 350 kronor.

Övrigt program i höst:

2 oktober: The Boppers (gästartist: Lennie Norman)

13 oktober: Jazz med Erik Tengholm Quintet

25 november: Ungdomskonsert

27 november: Julkonsert med Filip Jers Quartet

9 december: Dragspel med Bengan Jansson

17 december: Jul för barn

18 december: Janne Schaffer gör två spelningar samma dag med sitt band.

Visa merVisa mindre