I september förra året avlossades pistolskott mot en lägenhet i Tyresö. En timme senare sköts det med automatvapen mot en villa i kommunen. I det ena fallet var personer hemma, men ingen skadades.

Nacka tingsrätt dömde tidigare i år två män i 20-årsåldern för skottlossningarna. De fick fem år var i fängelse för två fall av grova vapenbrott och två fall av grova olaga hot, som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om.

Domen föll i dag

Alla parter överklagade tingsrättens dom. Hovrättens dom föll i dag, tisdag. Hovrätten anser att det är bevisat att männen tillsammans och i samförstånd avlossat fyra skott med pistol mot lägenheten och 14 skott med automatvapen mot villan.

Männen har haft "livsfarliga vapen som också har kommit till brottslig användning på ett hänsynslöst sätt", skriver hovrätten i sin dom.

https://www.mitti.se/nyheter/tva-man-domda-for-skottlossningar/repubx!JMsDjvOMKM4ygO1WQgSdRA/

Hovrätten menar, liksom tingsrätten, att det rör sig om grova olaga hot och inte försök till mord vilket åklagaren ville att det skulle ändras till.

Utredningen visar inte med tillräcklig styrka att männen var "likgiltiga till att skjutningen skulle leda till en dödlig utgång", skriver hovrätten och hänvisar bland annat till att männen sagt sig kontrollera att ingen var hemma eller i varje fall inte i köket där de sköt in. Det finns det visst stöd för, anser hovrätten.

Fängelsestraffet sänks

Hovrätten sänker fängelsestraffet för männen. Båda döms i stället till 3 år och 4 månader i fängelse i stället för 5 år som i tingsrätten.

Hovrätten bedömer det så kallade straffvärdet för gärningarna lägre än vad tingsrätten gjorde och reducerar det också mer med anledning av männens låga ålder.

https://www.mitti.se/nyheter/man-atalas-for-tva-skottlossningar-i-tyreso/repubj!y2W0BOExlFYopQ7LZFRs7A/

Hovrätten ändrar tingsrättens dom också på ett annat sätt. Männen ska betala mer i skadestånd till de två personer som var hemma vid skottlossningen mot huset. De får drygt 47 000 kronor respektive 33 000 kronor.

Nämndeman ville se hårdare straff

En nämndeman anser – till skillnad från sina kollegor – att utredningen ger tillräckligt starkt stöd för att männen var likgiltiga till att skjutningen med automatvapen "skulle kunna medföra målsägandenas död".

Nämndemannen anser i stället att männen ska dömas för försök till mord, åtta år i fängelse samt att skadeståndet ska höjas till 100 000 kronor var.

Domen går att överklaga senast 1 juni.