Huvudmannens dom förblir livstids fängelse. Mannen hade bland annat åberopat sitt psykiska mående vid brottsdatumet som skäl för att frias, men rätten finner inget stöd för att problemen varit så pass allvarliga.

Området kring tvättstugan i Bagarmossen avspärrat efter mordet.

Området kring tvättstugan i Bagarmossen avspärrat efter mordet.

Polisens förundersökning

En Eskilstunabo som dömts till 1,5 års fängelse för grovt skyddande av brottsling frias dock då rätten inte anser att det är klart om han kände till att den dömde mördaren vistades i hans lägenhet. Rätten anser också att det oklart hur mycket den dömde mördaren befann sig där.

En Farstabo som dömts för samma brott får strafftiden nedsatt från 1,5 år till 1 år då hovrätten menar det inte är bevisat att han kände till att han skyddade en mördare.

Livstid för tvättstugemord

Mannen dödade offret med närmare 40 stick och skärningar.

Nu har Södertörns tingsrätt dömt en man i 20-årsåldern till livstids fängelse för knivmordet.

Det var den 1 mars som vittnen larmade efter att ha hört skrik och oväsen från en tvättstuga i centrala Bagarmossen. En man som höll på att vika tvätt var en av dem som larmade.

I trapphuset till tvättstugan hittade polisen en svårt blödande man, som läkare senare dödförklarade på platsen.

Polisen riktade snart sökljuset mot den man som på tisdagen dömdes till livstids fängelse. Utöver honom döms också två andra män i 20-årsåldern till fängelse i ett och ett halvt år för grovt skyddande av brottsling.

Båda bodde i Bagarmossen

Mannen som dömdes till livstids fängelse bodde i Bagarmossen precis som offret. Den nu dömde uppger i domen att han överraskades av att offret gick till attack och hävdar att han agerat i nödvärn. Han berättar också att han brukade ha kniv eftersom han kände sig hotad.

Men tingsrätten menar att det inte kan vara fråga om nödvärn. Mannen var vid mordet maskerad och på offrets kropp finns skador som visar att offret försökt att skydda sig. I bevisningen finns också bland annat chatt-konversationer som tyder på att dådet var planerat.

"Shonon (betyder killen, reds.anm.) kommer vara där" står det i ett meddelande som den dömde skickar till en vän.

Tekniker på plats i trapphuset till tvättstugan. Mannen hittades innanför dörren.

Tekniker på plats i trapphuset till tvättstugan. Mannen hittades innanför dörren.

Polisens förundersökning

Åkte taxi

Den dömde flydde på elsparkcykel. Han bytte till taxi vid Bagarmossens djursjukhus och åkte hem till en Farstabo där han duschade och bytte kläder. Härifrån gick turen vidare med taxi till Eskilstuna där han enligt domen fick hjälp att gömma sig. Båda taxiturerna hade bokats av andra.

De två som dömts för grovt skyddande av brottsling har medgett att den livstidsdömde befunnit sig hos dem, men nekar till brott. Ingen av dem säger sig ha fått veta att mannen knivhuggit en annan man. Men tingsrätten menar att detta motbevisas, bland annat genom konversationer.

Åklagaren Lisa Dos Santos ser inte fallet som någon gänguppgörelse. Åklagaren pekar dock på att den mördade mannen tidigare är dömd för kidnappning av mannen som nu dömts till livstids fängelse.

– Den domen är en del av bevisningen, sa hon i samband med åtalet.

En halv miljon kronor

Utöver livstids fängelse ska den morddömde betala sammanlagt en halv miljon kronor till fyra anhöriga till mordoffret.

De tre dömda har till den 5 december på sig att överklaga domen.

Källa: Södertörns tingsrätt

Området kring tvättstugan i Bagarmossen avspärrat efter mordet. Vittnen såg en man fly på elsparkcykel.

Området kring tvättstugan i Bagarmossen avspärrat efter mordet. Vittnen såg en man fly på elsparkcykel.

Polisens förundersökning

Man får livstid för tvättstugemord

Offret i Bagarmossen dödades med närmare 40 stick och skärningar.