Bajs på gräs och bryggor vid Möllebadet kan snart vara ett minne blott. Det hoppas åtminstone Sverigedemokraterna i Salem på efter att de fått gehör på ett förslag om att skjuta av gässen som skräpar ned badplatsen med sin avföring.

Salems tjänstemän ställer sig bakom förslaget och anser att det är väl motiverat. Kommunen har de senaste åren försökt skrämma bort gässen från Möllebadet, men gässen har återvänt år efter år. Enda utvägen är att skjuta dem på ett lagenligt sätt.

Christian Isaksson, gruppledare för SD i Salem, är tydlig med att poängtera att det inte handlar om att skjuta av varje gås som häckar vid Mölle, år in och år ut.

– När man använder sig av skrämseltaktiker så vänjer sig fåglarna till slut vid att det inte är farligt. Då måste man skjuta dem. När en ny flock kommer så kan man testa skrämseltaktikerna igen, säger han.

Inte bara gäss

Men det är inte bara gässen som ställer till det för kommunen. Bävrarna i sjöarna Uttran och Flaten orsakar också återkommande problem genom att de skapar fördämningar vid utloppet från Flaten till Uttran och skapar risk för översvämningar. Kommunen har också behövt kapa träd med halvgnangna stammar vid Uttran, vilka ofta ställer till det för fiskare.

Även här har Sverigedemokraterna föreslagit att bedriva skyddsjakt.

– Bävrarna gnager så träden faller med stormen och faller i vattnet. Kommunen får rycka ut och såga sönder trädet som ligger över gångvägar, men lämnar ofta kvar stammen ned mot vattnet som gör det svårt att komma åt om man vill fiska, säger Christian Isaksson.

Är det inte ett alternativ att kommunens anställda sågar hela träden i stället för att skjuter bävern?

– Självklart bör man ta hand om stammarna också, men då tar man inte bort problemet. Bävern lär ge sig på nästa träd och det kostar skattepengar varje gång kommunen måste ge sig ut och kapa träd.

Slutgiltigt beslut faller på kommunfullmäktige som förväntas ta beslut om skyddsjakt på bäver och kanadagäss i juni. Innan dess ska det upp i kommunstyrelsen.

– Det är klart vi har bekymmer med både bäver och kanadagäss och att det måste hanteras på något sätt. Men exakt hur vågar jag inte uttala mig om – där förlitar jag mig på förvaltningens bedömningar, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Om förslaget godkänns kan skyddsjakt på djuren bli aktuellt inför bad- och jaktsäsong 2025.