För 13 månader sedan, den 28 januari 2023, sköts en 15-årig pojke ihjäl inne på en sushirestaurang i Skogås. Han hade blivit ditlurad av en vän som han umgåtts med under dagen.

Några dagar efter mordet greps den misstänkte skytten, som då också var 15 år gammal. Det ena gripandet följde på det andra.

Totalt åtalades tio personer för inblandning i mordet. Rättegången inleddes vid Södertörns tingsrätt i september.

Utredningen har visat att mordet på 15-åringen var en hämndaktion för en skjutning nio dagar tidigare mot ett bostadshus där en anhörig till "Kurdiska räven" bor.

Samtliga tilltalade hade enligt åklagaren tillhört eller haft kopplingar till Foxtrotnätverket eller grupper allierade med Foxtrotnätverket.  

Den 16-årige pojke som sköt ihjäl 15-åringen – och som själv var 15 när mordet begicks – ska ha fått 100 000 kronor för att utföra dådet. Ett par dagar senare åkte han till NK och spenderade pengar.

Får betydligt längre straff

Pojken dömdes för mord vid Södertörns tingsrätt i november. Nu fastställer Svea hovrätt domen mot honom. Straffet blir fyra års sluten ungdomsvård.

– Utredningen i målet har varit mycket omfattande och det har också åberopats en hel del ny bevisning i hovrätten. Hovrätten har precis som tingsrätten funnit att bevisningen mot den åtalade 16-åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark, säger Sven Johannisson, rättens ordförande i ett pressmeddelande.

En 26-åring, som i tingsrätten dömdes för medhjälp till grovt vapenbrott, döms i hovrätten i stället för medhjälp till mord. Han får sitt straff skärpt från två år och sex månader till tio års fängelse.

En 16-åring som dömdes för underlåtenhet att avslöja mord frikänns i hovrätten.

– Hovrätten anser att det inte är visat att han hade kunnat avslöja brottet utan fara för sig själv eller någon annan, säger rättens ordförande Sven Johannisson, i pressmeddelandet.

Hovrätten frikänner precis som tingsrätten en person från medhjälp till mord, samt två personer som var åtalade för bland annat förberedelse till mord.