Elias Hurtig går ut på balkongen och spanar mot vattentornet i Henriksdal.

”Tog 53:an till Henkan, och hem till mig, sen röda linjen till Kransen och hem till dig”, sjunger han i ”Sommarens första dagar” på debutalbumet ”Krig och kärlek” som släpptes i november. 

Nu är det en av flera cd-skivor som trängs på fönsterbrädan i lägenheten. I samlingen finns också ”Elvis Christmas Album”, ”Sångvätarna” med Baskvintetten och Siw Malmkvists ”Skona mitt hjärta”. Frågan är om albumtitlarna eller cd-skivorna i sig förvånar mest hemma hos en 26-årig rappare?

Elias Hurtig var med och startade Hov1 i ett garage i Orminge 2013. 

– Vi startade på skämt. Men helt plötsligt var det ganska seriöst. De andra hade brunnit för att göra det där men jag var inte riktigt redo att rida ut den vågen.

Två år senare hoppade han av och fick se kompisarna segla iväg i en hagelskur av Rockbjörnar, guldmickar och grammisnomineringar, passera en miljard lyssningar på Spotify och bli ett av Sveriges största band.

– Det hade säkert varit asfett och kul. Men det är vad det är. Det känns inte som ett superstort nederlag som folk ibland kan tro. Deras framgång mer inspirerade mig och visade att det inte var så svårt som jag trodde. Det var absolut en anledning att jag ville sätta i gång och köra själv.

Toppade Sverigetopplistan

”Ett sluta cirkeln-moment”, säger Elias Hurtig om återföreningen med Hov1 i låten ”30 personer”.

”Ett sluta cirkeln-moment”, säger Elias Hurtig om återföreningen med Hov1 i låten ”30 personer”.

Pekka Pääkkö

Men det dröjde till 2019 innan han släppte sin debutsingel ”Är du dum”,

2020 kom första ep:n ”Solo” och 2022 återförenades han tillfälligt med Hov1 och nådde Sverigetopplistans förstaplats med låten ”30 personer”.

– Det var en låt jag hade påbörjat som de tyckte var så bra att de ville hoppa på den – vilket var fett. Det var ett sluta cirkeln-moment.

”På sin höjd becknare”

Elias Hurtig har sitt eget album plus mormors cd-samling i lägenheten.

Elias Hurtig har sitt eget album plus mormors cd-samling i lägenheten.

Pekka Pääkkö

Några av Sveriges populäraste rappare sjunger om mord och Rolexklockor. 

– Jag har aldrig varit någon brottsling och har svårt att förhålla mig till hela den vågen. Men jag har alltid älskat hiphop och tyckte att det var så fett när hela topplistan bestod av hiphoplåtar 2019. Men det finns inte på kartan att musiken inte har varit drivande inom gangsterkulturen och den brottslighet och alla skjutningar vi ser i dag. Jag vet ju själv hur mycket jag har blivit inspirerad av rappare när jag växte upp. Men då var rapparna på sin höjd becknare – drogförsäljare. De sköt ingen.

”Musiken blev en räddning”

Elias Hurtig gör i stället som Siw Malmkvist och sjunger om olycklig kärlek. Hela albumet handlar om uppbrottet från hans flickvän.

– Det var en jobbig sak. Jag ville bara skita i allt och gå ut och festa – göra destruktiva saker. Men kände mig lite för gammal för att hantera det på det sättet.

I stället började han skriva låtar. 

– Egentligen ville jag bara vara med henne men det gick inte. I stället gick jag in en nästan manisk intensiv period och skrev. Musiken blev en räddning.

”Svär jag saknar ord, kanske minst för att det fick mig så illa till mods, men kanske mest för att du log när jag klev in genom dörren”, sjunger han i ”En dröm om dig”.

Mitt bland alla sorgsna fraser uppenbarar sig också förklaringen till cd-samlingen, i låten ”Testa mina gränser”.

”Jag fick min mormors stereo, men aldrig nå plaques, jag köpte bara cd-skivor på second hand”.