Området kring Hornstull är ett av stans stora knutpunkter och byggdes om med centrumdelen som invigdes 2013. Nu vill staden tillsammans med fastighetsägarna fortsätta att utveckla området.

https://www.mitti.se/nyheter/har-har-soder-fatt-en-graffititunnel/reptkd!99Ya1RykQqeNMDYrE4kB7g/

I september-december är planen att dra igång med ett gäng åtgärder för att öka tryggheten, tillgängligheten och trafiksäkerheten.

Staden ska bland annat ordna med ny markbeläggning, nya möbler, planteringar, träd och cykelparkeringar. På Hornsbruksgatan, mellan Borgargatan och Långholmsgatan, ska biltrafik förbjudas och ytan ska bli en del av torget och möbleras om med nya träd, cykelparkeringar och delvis ny markbeläggning.

Planen är att den delen av gatan kan bli områdets nya vardagsrum med skönare belysning och fler restauranggäster.

https://www.mitti.se/nyheter/hornstulls-centrum-om-coronakrisen-vissa-paverkas-mer/lmtdd!8339801/

Fastighetsägarna i området, däribland Bonnier Fastigheter, kommer enligt staden parallellt att stå för ny belysning på sina fastigheter och utomhusserveringar.

Bonnier Fastigheter planerar också, i samråd med staden, att låta uteserveringarna på sträckan på Hornsbruksgatan ta större plats året runt.

– Stadens långsiktiga arbete med att utforma stadsrummen för alla stockholmare innebär även att boende och besökare ska känna sig trygga. Därför satsar Stockholm nu extra på trygghetsinsatser i det offentliga rummet. Det känns både viktigt och roligt att arbetet i Hornstull nu fortsätter tillsammans med flera aktörer på platsen, säger Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare i Stockholms stad i ett uttalande.

Stadens åtgärder beräknas kosta 4,7 miljoner kronor, plus ytterligare en miljon kronor för arbete med nya växtbäddar för träd och dagvatten.

Enligt staden är projektet ett resultat av dialoger och samarbeten med bland annat fastighetsägare och affärsidkare samt lokal polisen och stadsdelens trygghetssamordnare.

– För oss som fastighetsägare har det alltid varit viktigt att ta hand om mellanrummen mellan husen. Det är där vi kan skapa ett attraktivt uterum och medverka till att människor möts. Därför är satsningar som denna självklar i vår verksamhet, säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.

"Jag vill att Stockholm ska vara en stad med mer grönska och större utrymme för folkliv i det offentliga rummet. Upprustningen av Hornstull går helt i linje med den visionen" uppger säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) i en skriftlig kommentar.

Malin Gyllensvaan, och dottern Daisy, tycker att åtgärderna som planeras låter bra.

– Det låter ju bra, sedan är jag sällan ute så sent på kvällen numera så jag upplever inte den otryggheten. Jag tycker fortfarande att allt det här känns nytt, men jag vill alltid ha mer grönska så det låter ju fantastiskt, säger hon.