Det är måndagskväll i mitten av december, gänget bakom Årstarevyn ska snart börja repetera i en föreningslokal på Siljansvägen. Men först: samling runt bordet. Kaffe, lussebullar, pepparkakor och snack med Mitt i.

Nästa år fyller Årsta Scenfolk, den ideella föreningen som drog i gång revyn, 20 år. Under åren som gått har de bjudit på elva revyer och tre sommarspel. Bo Högstedt har varit med hela tiden och är en av huvudförfattarna till årets föreställning.

– Ett nummer handlar faktiskt om vad det är okej att skämta om. Att hitta balansen mellan skoj och allvar är inte alltid helt lätt, säger Bo Högstedt.

Mycket musik

Föreställningen inleds med en specialakt – det bästa från de tidigare revyerna.

– En liten sammanfattning finns i programbladet så att alla, även de som inte varit publik tidigare, förhoppningsvis kan förstå, säger Jan Ole Nordgaard, som är regissör.

Formellt bildades föreningen Årsta Scenfolk den 17 maj 2004. Från vänster: Jan Vejstad och Bo Högstedt.

Formellt bildades föreningen Årsta Scenfolk den 17 maj 2004. Från vänster: Jan Vejstad och Bo Högstedt.

Angie Gray

Han och de andra utlovar mycket sång och levande musik. I akt två blir det helt nyskrivet material.

– Det är nog ungefär hälften sång och hälften sketcher, säger Bo Högstedt.

I dag har föreningen ett 40-tal medlemmar. De flesta bor i Årsta, några är före detta Årstabor. Men alla har en stor kärlek till området som gemensam nämnare. Vad kan man då mer vänta sig av revyn?

– Vi försöker att ta ner olika frågor som diskuteras av rikspolitiker och andra till en lokal nivå, säger Britt-Inger Wiklund.

Hönshus och parkering

Men en del superlokala frågor berörs också i spelet. Bland annat hönshuset som byggs vid Årstaliden.

– Och parkeringseländet kan vi inte låta bli att ha med, säger Bo Högstedt.

Scenfolket gör allt själva, från kostymer till programblad och scenografi. Ljus och ljud, och kaffe i pausen. Kläderna har Jan Borén sytt. Ur en väska plockar han fram något och plötsligt står han med en, visserligen kopplad, ettrig "hund" vid sin sida.

– Jag hittade fuskpälsen som jag gjorde hunden av i en tygaffär. Det är till en scen om hundrastgården, säger Jan Borén, som är en erfaren kostymmakare.

Jan Borén rättar till Björg Gustafssons dynamithatt. I förgrunden: Bo Högstedt.

Jan Borén rättar till Björg Gustafssons dynamithatt. I förgrunden: Bo Högstedt.

Angie Gray

Ensemblen har repat två dagar i veckan under hösten. I mellandagarna flyttar de in på Årsta Folkets hus inför premiären den 6 januari.

– Det är jättekul att vara med, det känns bekvämt och man kan släppa loss, säger Björg Gustafsson innan hon klär om till en "dynamitgubbe".