"Muslimsk feminist? Javisst!" är titeln på journalisten och föreläsaren Sarah Delshads första bok, som släpptes den första mars.

– Det känns väldigt stort och lite surrealistiskt. Personligen har jag alltid älskat böcker och haft respekt och beundran för litteraturen i bokformat, så det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Sarah Delshad.

Hon upplever att dagens litteratur som berör muslimsk identitet är mer åt det akademiska hållet.

Med sin bok vill hon skapa en lättsam, underhållande och peppande handbok för muslimska kvinnor och för ickemuslimer som vill förstå muslimska kvinnors verklighet.

– När jag var ung vuxen hade jag själv behövt en sådan bok då man står med fötterna i två olika världar. Man balanserar mellan att vara en ung kvinna med allt vad det innebär i sin sexualitet och att treva sig fram i karriären, samtidigt som man har en fot i det muslimska arvet och viljan att vara trogen det arvet. I det mellanförskapet fyller min bok en viktig funktion.

Utgår från egna erfarenheter

Boken innehåller också en del fakta, porträtt av betydelsefulla muslimska kvinnor och egna berättelser från Sarah Delshads liv.

– Ett av mina huvudbudskap är att våga ta för sig i livet. Vi kvinnor har lätt för att vara för ärliga och perfekta. Vi ska vara mer killräckliga och höfta lite mer. Genom livets resa kommer man också att få väldigt mycket nej. Bara med boken var det massa nej, men trots att det är en uppförsbacke ska man aldrig ge upp.

Vill nå andra Tyresöbor

Sarah Delshad jobbar för att den stereotypa bilden av muslimska kvinnan som ett offer för förtryckande strukturer ska försvinna, något som hon ser ett behov av i Bollmora där hon bor.

– När jag rör mig i mitt område kring Tyresö centrum upplever jag att mångfalden här inte alltid speglar hur det ser ut i resten av Sverige. I sådana områden tänker jag att min bok behövs extra mycket, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att boken kan nå ut till de som bor i Tyresö och som kanske inte möter muslimska kvinnor i sin vardag. Jag hoppas att de får en ny uppfattning av den muslimska kvinnan genom att få en större inblick i hennes berättelse och historia.