Att bli dumpad på djupt vatten med ihopbundna armar och ben, bli utsatt för skenkidnappningar och genomgå psykisk tortyr för att helt brytas ner.

För de flesta låter det här nog som en hemsk mardröm, men det är vad Anna-Lee Markstedt, 43 år, i Västerhaninge längtade efter att få utsätta sig för.

Nu är hon en av deltagarna i TV4:s nya satsning Elitstyrkans hemligheter som har premiär på söndag. Under ledning av före detta elitsoldater utsätts deltagarna för en stenhård uttagningsprocess liknande den att bli soldat inom försvarets elitförband SOG (särskilda operationsgruppen). Och den som inte pallar trycket skickas hem.

– Det här programmet finns i flera länder och sedan jag hörde talas om det för flera år sedan har det varit en dröm att vara med. Jag ville utmana mig till min yttersta spets och då finns det inget hårdare och svårare, utom att faktiskt söka till just elitstyrkan på riktigt.

Anna-Lee Markstedt har en bakgrund inom sporten hinderlopp OCR, där hon vunnit både SM och NM och som bäst blivit fyra i VM.

Där är hon van att utsätta sig för svåra prövningar.

– Vare sig vatten, höjder, trånga utrymmen, folk som skriker på mig eller andra liknande saker skrämmer mig. Självklart kan det vara obehagligt, men jag gillar att gå emot mina rädslor. Fram tills Elitstyrkans hemligheter hade jag egentligen aldrig nått en gräns där jag inte kunde fortsätta framåt, säger hon.

Blev helt nedbruten

Men utan att avslöja vad som händer i programmet, blev hennes medverkan inte vad hon hade förväntat sig.

– Det var vidrigt och bröt ned mig totalt. Jag var medveten om den brutalitet jag antagligen skulle vara med om, men jag trodde att jag skulle ha mer kul som under OCR-loppen. Känslan av att vara otillräcklig och ständigt göra fel var så tung, jag är besviken på mig själv, säger hon.

Att se er plågas så här, är det verkligen bra tv?

– Det är väldigt spännande och troligtvis den mest äkta av alla reality shower. Många av deltagarna har en spännande bakgrund och har varit med om svåra saker som de pressas om, säger hon.

Jobbig återhämtning

Nu har det gått drygt tre månader sedan hon kom hem från inspelningen på Gotland och medverkan har satt djupa spår. Väl tillbaka i verkligheten var kroppen helt slut och i chock, och hon drömde mardrömmar varje natt i en månad. Hon tampas med att självförtroendet har fått en rejäl törn.

– Det hände så galet mycket och jag försöker fortfarande få grepp om vad som faktiskt skedde och varför jag gjorde vad jag nu gjorde i varje situation.

Ångrar du att du var med?

– När man har varit med i hemska lopp svär man på att inte göra det igen. Men efter ett tag glömmer man hur illa det var och så gör man det ändå. Jag ville detta så mycket, så länge, och då har man ofta en massa förväntningar och vill att det ska bli perfekt. Jag får försöka lära mig att vara lite förlåtande mot mig själv, säger hon.