Det är sen fredag eftermiddag och Tintin André ska snart börja laga middag, hemma i lägenheten på Hägerstensåsen. Goda vänner är på väg och ska serveras musslor på vietnamesiskt vis – med salladslök och jordnötter och koriander – till förrätt. Till huvudrätt ska de få musslor med bacon och svamp, ett recept med smaker från Ardennerna.

– Det blir musslor på gästernas önskemål. De tycker att det är roligt med tanke på boken, säger hon och tar fram ett par nät, fulla av färska blåmusslor.

Boken ”Blåmusslor – en kokbok för framtiden” ges ut på Ordfront förlag och är Tintin Andrés första. Hon har lagat alla rätterna hemma i sitt eget kök och tagit de flesta bilder själv, utom några som 21-årige sonen Nicholas fotat.

I ”Blåmusslor – en kokbok för framtiden” finns smaker från många håll i världen. Kanske något att förnya julbordet eller nyårsmiddagen med?

I ”Blåmusslor – en kokbok för framtiden” finns smaker från många håll i världen. Kanske något att förnya julbordet eller nyårsmiddagen med?

Angie Gray

Små miljöhjältar

Idén fick hon när hon funderade över varför svenskarna äter så lite musslor (cirka 200 gram per år i snitt).

– Jag har genom studier och arbete bott i Frankrike, Italien och Belgien och där äter man ofta musslor. Så varför inte här? Musslan är ju en fantastisk inhemsk råvara, säger hon.

Dessa ”anspråkslösa små tuffingar” är både prisvärda, goda, enkla att tillaga och möjliga att kombinera med oändligt många smaker, skriver hon i sin bok.

Dessutom lyfter hon fram det höga näringsvärdet – musslor är fulla av protein, järn, jod, selen och annat nyttigt, och beskriver odlade musslor som ”en av århundradets mest hållbara råvaror”.

– Musslor är små reningsverk. De äter alger och plankton och motverkar på så vis algblomning, syrebrist och övergödning. Även skal, byssus (musslans ”skägg”) och musslor som är för små för att ätas kan komma till nytta på olika vis, säger Tintin André, som i boken också berättar om musselodlingens långa historia och hur den odlas i olika länder.

Boken är Tintin Andrés första. Hon har fått mersmak – så det kan bli fler.

Boken är Tintin Andrés första. Hon har fått mersmak – så det kan bli fler.

Angie Gray

Recept från moster

Kvällens gäster ska alltså få musslor med fransk och vietnamesisk touche. I kokboken finns också smaker från länder som Japan, Turkiet, Danmark, Mexiko, Peru och Belgien. Och Sverige förstås – ett av recepten är Moster Tinas fiskgryta, med både musslor, valfri fisk och räkor.

– Jag har ätit musslor sedan jag var liten, bland annat hos min moster på västkusten, där vi glostekte vildplockade blåmusslor i klippskrevorna, berättar Tintin André och lyser upp vid minnet.

Boken gav mersmak

På Hägerstensåsen har Tintin André bott i runt 20 år, bortsett från ett par längre utlandsvistelser. Till vardags jobbar hon på UD, med att koordinera besök på högre nivå. Att skriva en bok var en väsensskild erfarenhet, och den har gett mersmak.

– Jag har alltid varit intresserad av matlagning och lagat mycket mat, men det var första gången jag skrev en bok. Det var en rolig skapanderesa så det kan bli fler!