På dagarna jobbar hon som konceptdesigner hos en känd butikskedja. Det betyder att hon skapar nya mönster och kollektioner för deras kläder och inredning, något hon sysslat med i 15 år. Så mycket av det som Emma Borgström har tänkt fram finns i våra hem.

Men våren 2020 slog covid-19 till, med full kraft, och det höll i sig i ett och halvt år. 

– Jag blev jättesjuk. När det var som värst stängde jag in mig och låg i mörker med hörselkåpor på. Jag orkade inte ens med mina barn, berättar Emma.

100 kvadrat omklädningsrum

För att bli frisk behövde hon återhämtning och lugn och det fick hon genom att arbeta med lera. Det började med att hon fick testa att dreja hemma hos en kompis, efter det blev hon som besatt, berättar hon.

– Jag fick en begagnad drejskiva och liten ugn att ha på landet av min sambo, och en drejkurs av svärföräldrarna. Sen dess är jag fast i keramiken. Det finns något oerhört avkopplande i att jobba med lera, säger hon.

I samma veva fick hon nys om en ledig lokal i Gustavsbergs hamn. Så i våras, samtidigt som hon började jobba fullt igen som designer, öppnade hon Värmdös nya keramikverkstad Lerfabriken. Den är öppen för alla som vill komma och dreja.

Själv är hon där ett par dagar i veckan och skapar egna alster. Ibland är hennes barn med. Verkstaden är inhyst i det som tidigare var dusch och omklädningsrum för anställda på Gustavsbergs porslinsfabrik. Emma och hennes sambo har målat och fixat till den 100 kvadratmeter stora lokalen.

– Lokalen passar mig perfekt, golv och väggar är redan kaklade, så det var i princip bara att flytta in.

Paus från vardagsstressen

Fortfarande finns saker kvar att göra, men det får vänta lite, berättar hon, och visar var det så småningom är tänkt att bli ett litet pentry med fikabord, och en separat glasyryta.

Emma Borgström bor själv i Saltsjö-Boo men är jättenöjd med läget i Gustavsberg.

– Det passar jättebra in i Gustavbergsmiljön, med all dess historia med skulptur och keramik, och all kunskap som finns här i huset. Jag är väldigt glad för det här, säger hon.

Det gick snabbt att hyra ut de åtta drejplatserna, berättar hon, det är till och med en liten kö.

– Jag vill ge fler möjlighet att skapa i lera, och framför allt få en paus från vardagsstressen. Drejning ligger i tiden och att prova på keramik, säger Emma.

Hon har nyss inlett ett samarbete med en keramiker i huset, Alexandra Nilasdotter, som kommer att hålla kurser i drejning i höst. Alla som vill är välkomna att anmäla sig, först till kvarn gäller.