Det är onsdag eftermiddag. Om några timmar ska Anneli Crona för femte gången slå upp dörrarna till M.U.G – Mötesplatsens ungdomsgård i Stora Sköndal.

I lokalen på Efraim Dahlins väg 6A finns pingisbord, ett litet biljardbord, tv och playstation,sköna fåtöljer och en soffhörna. Dessutom ett fullt utrustat kök. Tanken är att man ska kunna köpa lättare mat, fika, dricka och godis. Målgruppen är 13-19-åringar.

– I min värld är man fortfarande ungdom när man går på gymnasiet men det görs inga satsningar på den gruppen, säger Anneli Crona, själv mamma till en snart 17-åring.

Hon ett känt ansikte för unga i Sköndal. Hon har tidigare jobbat som ledare på Sköndalsgården i samarbete med föreningen Ungdomssupport. Nu ligger deras verksamhet nere – i alla fall tillfälligt – och det gjorde att Anneli Crona såg ett tomrum.

– Jag kunde inte vänta. Det är nu ungdomarna behöver oss, säger hon.

Anneli Crona bor själv i Sköndal och har tidigare jobbat som ungdomsledare på Sköndalsgården.

Anneli Crona bor själv i Sköndal och har tidigare jobbat som ungdomsledare på Sköndalsgården.

Mattias Kamgren

Kommunal fritidsgård saknas

Farsta stadsdelsförvaltning har öppet för unga i Sköndalshallen på fredagkvällar. Men någon kommunalt driven fritidsgård har inte funnits i Sköndal sedan 2009 – ett faktum som gör Anneli Crona förvånad.

– Det är något jag har grubblat mycket på. Jag tycker det är så självklart att det ska finnas Jag är själv från Hökarängen och hängde på Sköndalsgåren som ung. Det var så viktigt att det fanns, jag tyckte det var så bra, berättar hon.

I stället är det upp till ideella krafter. Anneli Crona gör satsningen vid sidan av sitt arbete i ett förskolekök.

Hur hittar du energin?

– Jag har adhd. Vissa säger att det är en superkraft. Jag gör det jag mår bra av och det ger mig energi!

Lokalen, Mötesplatsen, upplåts gratis av Stiftelsen Stora Sköndal.

– Det här är jättekul. Tanken är att Mötesplatsen ska finnas för alla åldrar men just ungdomar har vi haft svårt att nå ut till tidigare, säger Daniela Brito, projektledare för Mötesplatsen.

Ivar Andersson och Maximilian Olsson tycker det är bra med en ny ungdomsgård som har öppet andra kvällar än Sköndalshallen och Sköndalsgården.

Ivar Andersson och Maximilian Olsson tycker det är bra med en ny ungdomsgård som har öppet andra kvällar än Sköndalshallen och Sköndalsgården.

Mattias Kamgren

”Vi kanske går dit”

Stora Sköndal är ju lite av ett revir för seniorer. Frågan är om kidsen hittar hit?

Mitt i beger sig till Sköndals centrum och träffar på 14-åringarna Ivar Andersson och Maximilian Olsson. Båda har hört om den nya ungdomsgården och båda känner igen Anneli Crona från åren på Sköndalsgården.

– Det är viktigt med bra ledare, konstaterar Ivar Andersson

Än har de inte hunnit kolla in lokalen.

– Men det är onsdag i dag, vi kanske går dit, säger Ivar Andersson.