Göteborg
Det är måndag förmiddag och ute på lastbryggan har veckans största leverans precis anlänt till hittegodscentralen på Kruthusgatan.
– Efter helgen får vi alltid in mycket smått som plånböcker, nycklar, mobiltelefoner och hörlursfodral, men även större saker som resväskor, cyklar, kryckor och barnvagnar, säger Sofia Kitterfeldt.
Hon arbetar som kundtjänstmedarbetare på Sodexo Lost and Found, som huserar i en ljusrosa stenbyggnad strax norr om Nils Ericson Terminalen.
Hit kommer alla kvarglömda prylar på Västtågen, SJ och Öresundstågen.
Fotoförbud. Inne i receptionen på hittegodset, där Sofia Kitterfeldt jobbar, står två barnvagnar, ett babyskydd, en cykel och flertalet resväskor och väntar på sina ägare. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att fotografera bland hittegodset.
Dino Soldin
Lax och droger
Hon är nu inne på sitt fjärde år, men slutar aldrig att förvånas över alla saker som folk lyckas gå ifrån – en del mer udda än andra.
– Det konstigaste jag fått in var en slags ihålig form som såg ut att vara gjuten efter en människas huvud och axlar, en stor och otymplig sak. Den hämtades aldrig ut heller, jättekonstigt!
Vid ett annat tillfälle tog hon emot en resväska som skulle visa sig innehålla narkotika.
– Då fick vi kontakta ordningsvakterna, som i sin tur informerade polisen som kom och hämtade den. Men det är faktiskt enda gången jag varit med om att vi fått in något olagligt.
En sommar när hon var på semester hade hennes inhoppare missat att gå igenom en resväska. Att just den väskan råkade innehålla en vakuumförpackad laxsida var förstås ren otur.
– Det tog säkert två veckor innan vi började undra vad det var som stank.
Fotoförbud. Inne i receptionen på hittegodset, där Sofia Kitterfeldt jobbar, står två barnvagnar, ett babyskydd, en cykel och flertalet resväskor och väntar på sina ägare. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att fotografera bland hittegodset.
Dino Soldin
Ett detektivarbete
Varje morgon dyker det upp nya saker på hittegodset och ingen dag är den andra lik för Sofia Kitterfeldt, som går igenom och registrerar varje pryl på företagets webbsida.
Samtidigt håller hon ett öga på vad som anmälts borttappat, för att kunna matcha ihop rätt sak med rätt ägare.
– Det är ett detektivarbete. Oftast försöker jag att googla mig fram och när vi får in skoldatorer till exempel kan jag ringa om det står namnet på skolan. Jag vill ju att sakerna ska komma tillrätta.
Mellan 60 och 70 procent av hittegodset återförenas faktiskt med sina ägare och det menar hon är den största drivkraften i arbetet.
– Jag älskar mitt jobb. Kunderna är så tacksamma, en del kramar mig och jag har till och med fått blommor. Framför allt är det väldigt fint när barn får tillbaka sina saker, som ett borttappat gosedjur.
Vantar till förbannelse
Snart är det högsäsong för vantar, mössor och halsdukar, något som kommer att märkas på hittegodscentralen.
Det är nämligen de vanligaste sakerna att tappa bort under vinterhalvåret.
– Vi har stora lådor fulla och mycket är väldigt likt. Kommer det in någon och frågar efter ett par svarta handskar så är det bara att börja leta.
I tre månader förvaras hittegods hos Sodexo och därefter sorteras det ut och skänks till välgörenhet eller slängs, beroende på skicket.
Hyllorna i ett av rummen är till bredden fyllda av resväskor, kryckor, jackor och andra prylar.
– Detta är bara augusti och september, så nog blir det en del saker, säger Sofia Kitterfeldt.