Mirjam Brocknäs, enhetschef inom äldreomsorgen i Upplands-Bro kommun, är nominerad till stipendiet ”Årets chef inom demensomsorgen”. Utmärkelsen delas ut årligen av föreningen Gott ledarskap i demensvården.

Arbetat sedan 2010

Sedan 2010 har Mirjam Brocknäs arbetat inom Upplands-Bro kommun. Hon har redan från början ägnat sig åt frågor som handlar om demenssjukdom. Detsamma gjorde hon då hon var verksam i sitt hemland Tyskland tidigare i sitt yrkesliv.

Numera är hon enhetschef på kommunens äldreboende Kungsgården och även för Upplands-Bros förebyggande enhet för äldre.

I april kommer det avgöras vem som tilldelas utmärkelsen. Mitt i ringde upp Mirjam Brocknäs för att ta reda på hur det känns att uppmärksammas för sitt arbete.

"Är ett teamarbete"

– Jag är så klart väldigt stolt och tacksam. Men det här handlar också om ett teamarbete. Jag är väldigt glad för alla omkring mig som hjälpt mig under alla dessa år. Vi har gjort och gör så mycket för personer med demens i Upplands-bro kommun, säger Mirjam Brocknäs och låter stolt. Samtidigt utbrister hon ödmjukt:

– Jag tror inte att jag får det här priset, men jag är ju väldigt glad att jag är en av de nominerade.

Johanna Wallén

Tuff konkurrens

Mirjam menar att det finns så många duktiga chefer runt om i Sverige så att konkurrensen säkert är hård. Vem som faktiskt får priset återstår alltså att se. 

Hennes fokus är att lyfta fram det positiva och försöka skapa bra vägar att möta den som drabbats av demens på olika kreativa sätt.

– I kommunen har vi till exempel en grupp för personer som nyligen har fått sin demensdiagnos. Vi fångar upp personerna tidigt. Om du tittar runt i landet kan det dröja upp till fem år innan man kommer i kontakt med sin kommun efter att man har fått en demensdiagnos. Här finns redan stöd direkt. 

Tanken med detta förklarar Mirjam är att försöka skapa en trygghet från början och tidigt kunna sätta in lämpliga stödinsatser.