Vi sitter i kvinnojourens skyddade lokal på Lidingö. Hit kan kvinnor som behöver stöd i form av samtal, både i grupp och enskilt, komma. Volontärsamordnare Madeleine Lagerros märkte ett högt tryck under juli i år.

– På sommaren är man ju mer tillsammans, precis som på helgerna. Många har hört av sig, särskilt på söndagar och efter helgen, säger hon

De flesta som kontaktar jouren har påbörjat sin process att lämna en våldsam relation. Jouren erbjuder då samtalsstöd och kan sedan slussa kvinnorna vidare till socialtjänsten eller till någon av de advokater som de samarbetar med.

– Våld kan ta sig uttryck på många olika sätt. Utöver fysiskt våld kan det vara psykiskt, ekonomiskt eller hedersrelaterat. När jag började för 6-7 år sedan var det enbart kontakt via telefon. Under pandemin började allt fler söka sig till vår chatt. Nu skulle jag säga att de allra flesta skriver i chatten, säger hon.

Madeleine Lagerros har varit volontär sedan fler år tillbaka. Nu är hon volontärsamordnare på jouren.

Madeleine Lagerros har varit volontär sedan fler år tillbaka. Nu är hon volontärsamordnare på jouren.

Angie Gray

Fler unga

Förra året startades ungdomsjouren Trust, där både killar och tjejer mellan 12 och 26 år kan få hjälp och stöd.

– Vi fick in väldigt många unga som sökte stöd förra året. Då separerade vi den och lät det bli en egen ungdomsjour. Här har vi ibland en del riktigt tunga ärenden. Många unga mår väldigt dåligt.

– Jag tror inte att jag fattade hur många det var som behövde vår hjälp när jag började här. Efter det har mitt engagemang bara vuxit.

Nu börjar årets rekryteringsperiod för volontärer. Den som är intresserad av att bli volontär kommer att få börja med en digital utbildning som ger en bild av vad arbetet innebär. Efter det hålls intervjuer löpande under hösten.

Det bildas ofta kö till jourens chatt, säger Madeleine Lagerros.

Det bildas ofta kö till jourens chatt, säger Madeleine Lagerros.

Angie Gray

– Tidigare har processen tagit längre tid, men nu ger vi en snabbare och mer komprimerad utbildning. Här ingår samtalsmetodik samt föredrag från polisen och socialtjänsten på Lidingö. Den här biten krävs för att få ta emot egna samtal och sitta vid chatten eller telefon.

Madeleine Lagerrros betonar att de flesta volontärer har ett heltidsarbete vid sidan av. Det räcker med två stödsamtal per månad – totalt fyra till sex timmar.

– Man kan bidra med så mycket, men man måste vara medveten om att det kan bli tufft ibland. Då finns vi på jouren här för varandra, säger hon.

2022 hade kvinnojouren 378 kontakter med stödsökande. Ungdomsjouren Trust hade 175 (startade maj 2022).