På Södertörn rullas köttbullar och bakas lussebullar för fullt. Med mindre än en månad kvar till jul är det full rulle och på Sturehovs slott i Botkyrka har förberedelserna pågått sedan en och en halv månad tillbaka.

– Vi ska grava lax och lägga in sill, det är mycket som ska göras, berättar Lars-Gunnar Wesslegård, restaurangchef på Sturehovs slott.

Den klassiska julbuffén på slottet förlorade mycket när pandemin slog till förra året och saknaden av julbord har märkts av i år.

– Det känns jättebra att vara i gång i år efter katastrofen förra året. Vi ser ju hur platserna börjar bokas upp, vi är nog nära 60 procent bokade platser.

Även på Kumla Herrgård i Tyresö har bokningarna börjat ramla in.

– Det är absolut fler bokningar i år än förra året. Eftersom julbord är en sådan viktig del för oss som restaurang så känns det bra, säger restaurangchefen Kicki Keller.

Lyckat koncept

På Almåsa Havshotell valde man att ställa om helt när pandemin slog till förra året. Det traditionella julbordet förvandlades i stället till julkassar, som visade sig bli en succé.

– Vi sålde nog närmare 900 kassar. I år har kunder ringt och frågat om vi gör det igen, så då bestämde vi att vi kör på julkassar i år också, berättar Fredrik Lundqvist, kommunikatör på Almåsa Havshotell.

Med ett maxtak på 400 julkassar kommer hotellet även erbjuda ett julbord som har komponerats fram tillsammans med kändiskocken Norbert Lang.

– Julborden har varit ganska välbokade, samtidigt finns det vissa plaster kvar för de som är ute i sista sekunden.

Även i Huddinge har julborden börjat bokas upp.

– Jaa, årets bokningskalender börjar se välfylld ut nu, säger Gustav Orrvik vd för Balingsholms herrgård och fortsätter.

– Vanligtvis har vi runt 1300 till 1400 julbordsgäster, i år har vi redan bokat upp över det.

Saknad tradition

Det stora trycket på julbord i år tror Gustav Orrvik kan vara att det är en tradition som man saknade under förra året.

– Det har ju varit en självklarhet att gå på julbord och man har nog saknat det.

Men det är inte bara gästerna som saknat julbordet, saknaden finns även bland personalen.

– Vi är ju supertaggade och har liksom gått och väntat på detta. De är som att vår belöning kommer nu med att få visa upp vårt fina julbord, säger Gustav Orrvik.