Eftersökt. "En kollega sa att det är svårare att få plats på Södertörns simskolor än till Vasaloppet" berättar Carin Klasson, ordförande i Södertörns simsällskap. Foto: Sacharias Källdén

Högt tryck på höstens vuxensimskola: "Ett trendbrott"

Badhusen har öppnat igen, och med dem startar simskolorna på kvällstid som varit på paus i mer än ett års tid. I år är det speciellt högt tryck på vuxensimskolorna.

  • Publicerad 06:20, 28 aug 2021

Alla 260 platser tog slut på ett dygn!

Förra veckan öppnade Botkyrkas simhallar med full kraft efter att ha varit stängda till och från sedan i mars 2020.

Med stängda simhallar uteblir simundervisningen, med undantag för skolklasserna. Men nu är man alltså redo att ta emot alla simsugna barn, unga och vuxna igen.

– Vi är jätteglada! Det är fantastiskt att kunna hålla öppet, och vi vill inget annat än att erbjuda våra invånare den här möjligheten, säger Ulrika Höglund, enhetschef på kommunens bad- och racketenhet.

Alla platser tog slut

Och just i år är viljan att lära sig simma extra påtaglig. I fjol erbjöds aldrig någon simskola för privatpersoner eftersom simhallarna var stängda. Istället har man satsat på simskolor utomhus två somrar i rad. I år blev söktrycket enormt.

– Alla 260 platser tog slut på ett dygn! Flera av dem som inte fick någon plats dök ändå upp och hoppades på att någon anmäld inte skulle komma, säger Ulrika Höglund och fortsätter:

– Det var väl ingen som räknade med att pandemin skulle bli slå långvarig.

Södertörns simsällskap, som bedriver sin verksamhet i simhallar i Huddinge och Haninge, märker också av det ökade trycket på simskolorna.

På bara en månad fullbokades alla 887 platser på simskolan i Torvalla simhall, och alla 861 platser i Huddingehallen. Väntetiden inför släppet av nya platser är ett halvår.

– Vi har under många år varit på bristningsgränsen och efter ett lite ökat tryck på sökningarna i år är det som att det har stupat över oss. I år har det varit extremt, berättar Carin Klasson, ordförande för Södertörns simsällskap.

För dem har det varit tufft att känna att simskolorna inte kunnat möta söktrycket, särskilt under sommaren när allt fler rör sig i vattnet.

– Det är jättejobbigt att veta att man har möjligheten att lära ut men inte kan erbjuda det, säger Carin Klasson.

Högt tryck på vuxensimskola

Redan nästa vecka drar simundervisningen för privatpersoner igång, och söktrycket är högt även här – speciellt bland vuxna.

– Responsen på sommarsimskolan har varit jättepositiv, och speciellt är det många vuxna som uttrycker att de vill lära sig simma. Det brukar inte vara ett sånt tryck och intresse bland dem, men i år har vi fått jättemånga frågor om just vuxensimskola, säger Ulrika Höglund.

Varför har det varit ett sånt högt tryck på just vuxensimskola i år?

– Jag tror det är många vuxna som har haft sina barn i simskola under sommaren, och som sedan insett att de själva måste lära sig simma. För att kunna simma är en trygghet och säkerhet, och en billig livförsäkring.

Hur möter man upp den ökade efterfrågan på simskolorna?

– Tillsammans med föreningslivet kan vi möta en stor del, men vi kommer göra allt vi kan för att möta hela behovet. Vi tittar på fler tider i simhallen, fler simlärare och att forma vår verksamhet efter det behov som finns i kommunen.

Antal omkomna i drunkning i Sverige

2019
Juli månad: 17 personer
Totalt: 68 personer

2020
Juli månad: 11 personer
Totalt: 77 personer

2021, preliminär statistik
Juli månad: 26 personer
Totalt (t.o.m 31 juli): 75 personer

Källa: Svenska livräddningssällskapet
 

Visa merVisa mindre

Populärt. Det var högt tryck på årets sommarsimskola utomhus i Botkyrka, platserna tog slut på ett dygn. Arkivbild från Storvretsbadet. Foto: Mitt i