Krogbranschen har varit hårt drabbad under pandemin, men nu bubblar det för fullt i grytorna igen. Dessutom – nu stundar julborden.

Trycket är stort enligt Anna Apserén, restaurangchef på Trattorian och Johan Ringkrans, driftschef.

– Ja det kan man lugnt säga. Det känns som att vi återgår till det normala överlag, säger Anna Asperén.

– Vi är nästan jämsides med hur bokningarna var 2019 vid den här tiden, säger Johan Ringkrans.

Vissa kvällar, framförallt fredagar, är de cirka 300 platserna redan fullbokade. De har även öppet på julafton vilket också är populärt – och redan nästan fullbokat. Brasseriegruppen, som äger bland annat Trattorian, begärde tidigare i år rekonstruktion för att rädda koncernen.

December med julbord är alltid en viktigt inkomstmånad men inte avgörande för dem enligt Johan Ringkrans.

– Just nu tycker jag bara att det är roligt för allas skull, att gästerna hittar tillbaka till krogen, går på fotbollsmatcher eller tar del av kultur igen.

Enligt honom trenden med alternativa julbord fortsatt stark, som hos dem med det italienska köket och exempelvis kalvköttbullar och sill med medelhavssmaker.

– Det finns även stor efterfrågan på veganskt och vegetariskt på julbordet.

Fler varianter på det klassiska julbordet finns det på Kungsholmen, både franskt och libanesiskt eller med kryddning av aktiviteter till maten.

Hos Lux dag för dag på Lilla Essingen serveras egenskjutet vilt, egenplockad svamp, frukt, bär och pors till den egna julsnapsen.

Levande och bättre

Även där har de märkt av ett stigande intresse och vissa kvällar är fullbokade vilket betyder mycket, enligt Lotta Norström, som driver restaurangen med sin man Henrik Norström samt Annette och Peter Johansson samt Daniel Frick.

– Det blir en mer levande restaurang och bättre för ekonomin. Alla blir glada av det, säger hon.

De har tidigare även kört julbordet som take away innan jul, något de under pandemin körde varje dag i december.

– Vi har alltid haft vår julpåse och det kommer vi ha i år igen, men varje dag blir för svårt nu men det går att beställa catering för en grupp, säger Lotta Norström.