Högt tryck på bokningarna till Kungsholmens julbord
LADDAD. Johan Ringkrans, driftschef för Trattorian ser fram emot julbordssäsongen.
Foto: Per Brandt
20211116095500
20240404174304
Efter restriktionerna – nu står Kungsholmens krogar redo för en dignande julbordssäsong. Vissa kvällar är redan fullbokade.
Tjänsten för uppläsning av artiklar är tillfälligt avstängd
Krogbranschen har varit hårt drabbad under pandemin, men nu bubblar det för fullt i grytorna igen. Dessutom – nu stundar julborden.
Trycket är stort enligt Anna Apserén, restaurangchef på Trattorian och Johan Ringkrans, driftschef.
– Ja det kan man lugnt säga. Det känns som att vi återgår till det normala överlag, säger Anna Asperén.
– Vi är nästan jämsides med hur bokningarna var 2019 vid den här tiden, säger Johan Ringkrans.
Vissa kvällar, framförallt fredagar, är de cirka 300 platserna redan fullbokade. De har även öppet på julafton vilket också är populärt – och redan nästan fullbokat. Brasseriegruppen, som äger bland annat Trattorian, begärde tidigare i år rekonstruktion för att rädda koncernen.
December med julbord är alltid en viktigt inkomstmånad men inte avgörande för dem enligt Johan Ringkrans.
– Just nu tycker jag bara att det är roligt för allas skull, att gästerna hittar tillbaka till krogen, går på fotbollsmatcher eller tar del av kultur igen.
Enligt honom trenden med alternativa julbord fortsatt stark, som hos dem med det italienska köket och exempelvis kalvköttbullar och sill med medelhavssmaker.
– Det finns även stor efterfrågan på veganskt och vegetariskt på julbordet.
Fler varianter på det klassiska julbordet finns det på Kungsholmen, både franskt och libanesiskt eller med kryddning av aktiviteter till maten.
Hos Lux dag för dag på Lilla Essingen serveras egenskjutet vilt, egenplockad svamp, frukt, bär och pors till den egna julsnapsen.
Levande och bättre
Även där har de märkt av ett stigande intresse och vissa kvällar är fullbokade vilket betyder mycket, enligt Lotta Norström, som driver restaurangen med sin man Henrik Norström samt Annette och Peter Johansson samt Daniel Frick.
– Det blir en mer levande restaurang och bättre för ekonomin. Alla blir glada av det, säger hon.
De har tidigare även kört julbordet som take away innan jul, något de under pandemin körde varje dag i december.
– Vi har alltid haft vår julpåse och det kommer vi ha i år igen, men varje dag blir för svårt nu men det går att beställa catering för en grupp, säger Lotta Norström.
Per Brandt
Axplock av julbord på Kungsholmen
Ballbreaker (Lindhagensgatan 114). 25/11–22/12. Klassiskt julbord där bland annat bowling, racing och shuffleboard kan läggas till. Pris: 445–945 kronor.
Tabbouli (Norra Agnegatan 39), Libanesiskt julbord med 20-tal rätter. Pris: 545 kronor.
Almaza (Scheelegatan 3), 18/11–22/12. Libanesiskt julbord varma och kalla rätter, grillmix, efterrätt och ett glas prosecco, vin eller öl. Pris: 450 kronor.
Lux dag för dag (Primusgatan 116), 24/11–22/12. Julbord med egenskjutet vilt, egenplockad svamp och bär samt råvaror från småskaliga gårdar. Pris: 495–650 kronor.
Trattorian (Norr Mälarstrand kajplats 464). 25/11–26/12, öppet på julafton. Italienskt julbord med veganska/vegetariska alternativ. 525–995 kronor
Stadshuskällaren (Hantverkargatan 1). 26/11–21/12. Julbord med inslag av ”vilt, skog och mark”. Pris: 595–765 kronor.
Boulebar (Smedsuddsvägen 2 samt Rådhuset (t-bana), 23/11-30/12, ej julafton, Franskt julbord i fyra serveringar, vid Rådhuset kan man även välja till boulespel. Pris: 645–895 kronor.
Eatary Kungsholmen, Warfvinges väg 31, 24/11-23/12. Julbord signerat Sofia Henriksson, Årets Mästerkock 2020. 495 kr i november och 695 kr i december, utom v.51 då priset är 595 kr.
Uffe & Lottas, Kungsholmsgatan 26, 13/12-17/12. Klassiskt julborg med juligt musikquiz. 495 kronor, barn 3-12 år betalar 25 kr/år.
Även stor efterfrågan på veganskt och vegetariskt
LADDAD. Johan Ringkrans, driftschef för Trattorian ser fram emot julbordssäsongen.
Foto: Per Brandt
LIBANESISKT. ... och på Almaza på Scheelegatan är det
ett libanesiskt julbord som gäller.
Foto: Per Brandt
VILT. På Lux dag för dag kommer det bland annat att serveras egenskjutet vilt på julbordet ...
Foto: Per Brandt