Bäckahagens bollplan. Högdalen har en konstgräsplan som är en sjumannaplan, men de saknar en större plan med konstgräs. Foto: Högdalens AIS.

Högdalens nya konstgräs försenat – återigen

Konstgräset till Högdalens bollplan är försenat ännu en gång. Samtidigt slåss föreningarna om att få träna inne. Men en ljusning finns för söderortsborna – ett par nya sim– och idrottshallar planeras.

  • Publicerad 01:15, 21 jan 2022

Fram till 2035 ska nya Årstafältet ta form med tusentals bostäder. Där planeras en ny sim– och idrottshall. Innan dess ska dock en annan ny idrottshall stå klar, i det nya Slakthusområdet. Det är redan beslutat.

Men vägen dit kan kännas lång, särskilt för de föreningar som i dag förlorar medlemmar för att det inte finns träningstider där de verkar.

Ett exempel är Högdalens AIS som i flera år har blivit lovade konstgräs till Högdalens bollplan.

Nytt gräs nästa år

Nu är konstgräset försenat återigen. Det senaste beskedet är är att gruset på Högdalens bollplan kan bytas ut mot konstgräs framåt sommaren 2023.

– Vi är som vanligt frustrerade, men inte förvånade längre. Men det känns för jävligt. Vi har bara en sjumannaplan med konstgräs. Så när ungdomarna blir 13, 14 år och ska gå över till elvamannaplan tvingas vi släppa dem till andra föreningar. En del slutar, säger Jörgen Larsson i Högdalens AIS.

Han tillägger att klubbens innebandysektion också påverkas av hallbristen och att föreningen inte kan utöka sin verksamhet såsom de skulle kunna göra om det fanns fler idrottshallar i området.

Högdalens simhall öppnar i sommar

Högdalens simhall har renoverats sedan 2018. Först var tanken att öppna 2019 men renoveringen blev betydligt mer komplicerad än väntat, då simhallen var i dåligt skick. Nu väntas simhallen öppna i sommar.

Simhallen får ett äventyrsbad för små barn, en undervisningsbassäng och en 25-metersbassäng med ett hopptorn.

Förutom vanliga omklädningsrum byggs också enskilda hytter där barn och föräldrar av olika kön, eller de som inte identifierar sig som män eller kvinnor, kan byta om och duscha själva.

Visa merVisa mindre