Högalidskyrkan invigdes 1923, men med snart 100 år på nacken finns fortfarande delar av kyrkan som aldrig renoverats. Inomhus har ett nät har spänts upp över taket för att sten och puts inte ska falla någon i huvudet. Elen måste bytas ut helt, stammarna likaså.

Utanpå kyrkan är det inte bättre. Åskskyddet är inte tillräckligt, taket är löst på sina håll och fogen i fasaden har börjat släppa så tegel och skulpturer riskerar att lossna. Vatten har läckt ner i grunden, vilket riskerar att förstöra hela byggnaden.

https://www.mitti.se/nyheter/rasrisk-inne-i-hogalidskyrkan/reptli!f2JoMrgu1f9BL3L0jinSEg/

Kyrkan är helt enkelt i kraftigt behov av en omfattande renovering, men Högalids församling har haft svårt att få ihop de 179 miljoner kronor som renoveringen väntas kosta.

Beslut om finansiering

Trots det stundar nu en renovering. Kyrkorådet har tagit beslut om finansiering, och snart ska kontrakt med en entreprenör skrivas.

– Det vi behövde veta var om vi kunde låna pengar, och nu har vi möjlighet att låna pengar via en bank, säger kyrkoherden Gunilla Lindén.

Med lån från banken, och kyrkoantikvarisk ersättning som väntas uppgå till ungefär 40 miljoner kronor, är församlingen en bit på vägen mot de 179 miljonerna. Men exakt hur mycket som saknas är oklart i dagsläget.

– Det är omöjligt att säga. Naturligtvis vill vi låna så lite som möjligt, eftersom allt vi lånar måste betalas tillbaka av våra medlemmar. Vi har samlat in pengar och sålt av lite konst, men det kan bli aktuellt med andra typer av insamlingar, säger Gunilla Lindén.

Första mars startar arbetet, och den preliminära bedömningen är att kyrkan kommer vara stängd i 18 månader.

Fortsatt verksamhet

Kyrkans verksamhet kommer fortsätta under byggtiden, men flyttas till församlingshuset bredvid. Där kommer gudstjänster, begravning, dop och vigslar hållas i den utsträckning pandemirestriktionerna tillåter.

– Vi här även fått låna Borgerskapets kyrka för begravningar, och vi kommer fortsätta ha konfirmation, samtal- och sorgegrupper, säger Gunilla Lindén.

Svångremmen dras åt

Samtidigt gör renoveringen att församlingen måste spara pengar. Därför höjs kyrkoavgiften med tio öre, till 94 öre per hundralapp. Personalstyrkan ska också minskas med sex personer fram till 2024.

– Det är något vi måste göra, men det känns svårt. Under pandemin har det varit otroligt tydligt vad det innebär att teckna hopp och erbjuda plats för gemenskap. Och det är en tragedi för varje enskild människa att förlora arbetet, säger Gunilla Lindén.