Nu är det högsäsong för julmarknader och redan i helgen börjar det på vissa håll. Här är några exempel:

Stortorgets julmarknad

I Gamla stan drog julmarknaden igång redan förra helgen. Där säljer 41 försäljare bland annat konstsmide, keramik, glögg, karameller och viltkött. Den pågår varje dag 20 november till 23 december klockan 11-18.

– Det är den mest traditionsrika julmarknaden vi har i Stockholm med anor ända från 1300-talet. Den började i sin nuvarande form 1915, säger Charlie Hahne från Stockholms-Gillet som anordnar marknaden.

Den har pågått varje år ända sedan dess men förra året fick de som så många andra av uppenbara skäl ställa in.

– Folk hörde av sig och frågade efter den där tomten som de köpt varje år sedan de var barn eller den där speciella fisken som de brukar köpa i någon av bodarna. Det var saknat förra året, inte bara av besökarna utan även av våra försäljare.

Överskottet från julmarknaden går till stipendier till folk som forskar och skriver böcker om Stockholm. Marknaden är öppen varje dag till 23 december.

Jul på Skansen

Den 26 november startar Skansens julmarknad. Skansen fyller 130 år i år och för att fira det lyfter de fram det traditionella hantverket som tillverkas i bodarna där.

– Intresset har ökat under pandemin. Folk vill tillbaka till det lokala hantverket. De har säkert boat in sig hemma i högre grad, hemmet och närheten har blivit viktigare, säger marknads- och kommunikationschef Yvonne Nordlind.

Året av restriktioner har drabbat dem hårt men under hösten har en hel del stockholmare kommit tillbaka.

– Nu hoppas vi att de vill komma även till julen. Vi har ett skört läge med ekonomin så vi hoppas att folk dyker upp.

Ett 50-tal försäljare kommer att sälja allt från chokladpraliner, saffransbröd och knäck till stöpta ljus, fårskinn och ulltofflor. Marknaden pågår fram till 19 december fredag till söndag klockan 10-16.

Wasa julmarknad

På Odenplan anordnas en julmarknad runt den stora julgranen, lördagen den 27 november klockan 10.30–16.30.

På plats finns 35 försäljare och bakom marknaden står Vasastadsbon Carola Skog.

– Startfältet är fantastisk. Det är hemgjort, närproducerat och mycket fokus på nytänk. Det säljs ljus, bivaxdukar och annat som ligger i tiden, säger hon.

– Saker som är miljövänliga och verkligen gjorda med omtanke.

Bland utbudet finns även traditionella grejer som fårskinnsfällar, sylter och bakverk.

– Det finns också både nyttiga bakverk och nyttiga limpor.

Två av borden kommer att sälja begagnade julsaker.