Flockdjur. Bild tagen i somras på norra Värmdö. Foto: Stetonphoto

Hjortarna stortrivs i Nacka och Värmdö – och blir allt fler

Du har säkert sett dem, i stora flockar, på gärden och vid vägar. Vi pratar om Värmdös, och Nackas, vackra dovhjortar. Men varför är de så många, just här?

  • Publicerad 16:40, 15 okt 2021

– De brukar stå på den här ängen. Vi kör fram en bit så kanske vi har tur att få se dem, säger Olof Stenhammar och rattar sin Volvo-suv rakt igenom terrängen.

Det är okej, för det är nämligen hans mark. På det cirka 1 000 hektar stora området Norrnäs och Siggesta lever runt 300 dovhjortar och stammen växer hela tiden, även om det går långsamt, förklarar Olof Stenhammar. Han är en av flera markägare som har mycket hjort på sina marker.

– Jag tycker att det är trevligt att ha dom här, de är vackra att se på. I början av juni får de ny päls. Det är då de får det fina mönstret, och fläckarna på ryggen.

Hjortarna rör sig ofta i stora grupper och det går knappt att missa dem om man åker väg 274 på norra Värmdö. Inte sällan står de väldigt nära vägen.

Rymde på 1990-talet

Ryktet säger att alla hjortar på Värmdö härrör från en liten flock som rymde från ett hjorthägn för snart 25 år sen.

– Det stämmer. Jag tog hit de första hjortarna 1990 och hade dem i ett hägn. Sedan en dag, 1997, hade någon klippt sönder stängslet. Då rymde 15 hjortar. Det är dom som nu har fortplantat sig, säger Olof.

Kalla vintrar stödfodrar han hjortarna med ensilage.

– Men det måste vara ganska många minusgrader för att de ska äta av det. De väljer alltid maten i skogen när de kan, minsta tö-grad så struntar de i ensilaget.

För att hålla beståndet i schack skjuter de ett antal hjortar varje år, från september till februari. Men också för att Olof själv är intresserad av jakt. För tio år sen sköt de 50 djur, något som ökat till 100 djur de senaste åren.

– I år har vi beslutat att öka avskjutningen till 120 djur. Det behövs för att få ner stammen, säger Olof.

Ståtliga. Dovhjortarna tappar sina horn varje vår. Då växer nya ut. Foto: Mostphotos

Flockdjur. Bild tagen i somras på norra Värmdö. Foto: Stetonphoto

Men det är inte bara Värmdö som kan skryta med att ha gott om dovhjort. I Nacka finns cirka 400 dovhjortar och de allra flesta lever på Erstaviks marker. Genom åren har de även spridit sig till andra områden som Saltsjöbaden-Fisksätra, Älta och Hästhagen, även Tyresö.

– Man kan ofta se dem vid viltstängslet längs Saltsjöbadsleden, även många längs Ältavägen, säger Mats Lindqvist, viltvårdare i Nacka kommun.

Hjortar på Erstavik

Nackas viltvårdare skjuter 15–20 hjortar varje år, då med fokus på platser där de upplevs som ett problem, exempelvis vid vägar, enligt Mats Lindqvist.

– Det är förhållandevis få viltolyckor med hjort, men när man väl kör på en hjort blir skadorna så mycket värre, de är betydligt större än rådjur, säger han.

De första hjortarna placerades på Erstavik redan på 1960-talet, så Nacka-hjortarna tillhör en annan stam än Värmdös hjortar. Carl af Petersens, som äger det 2 100 hektar stora Erstavik, märker också av en långsam ökning av dovhjort, framförallt de senaste 30 åren.

– Jag skulle säga att Nacka-Värmdö har det största beståndet av dovhjort i hela Stockholms län, säger han.

Af Petersens skjuter runt 150 hjortar per år.

Varför hjortarna trivs så bra här ute tror Carl af Petersens beror på att det finns mycket mark att röra sig på, och bra med mat. Och de störs inte av människor, tillägger han.

– Jag tycker att det är bara positivt att ha dem här. De äter av våra vallar men det gör inte så mycket.

Hjort-tätt. Mitt i åkte för att leta hjort med Olof Stenhammar. "Man ser dem överallt" säger han. Här står de längst bort vid skogskanten (fast syns inte så bra). Foto: Eva Tonström

Jägare och markägare. Olof Stenhammar äger Norrnäs gård och Siggesta gård på norra Värmdö. Varje år skjuts cirka 100 hjortar och mycket av köttet går till restaurangen på Siggesta gård. Foto: Eva Tonström

Dovhjortarna i Nacka-Värmdö

Värmdö: Hjortarna finns framförallt på norra Värmdö. Utöver Stenhammars cirka 300 djur finns ett 30-tal runt Kalvandö gård, på Carl-Einar Lax marker, och ännu fler på två-tre andra stora markområden i närheten. Svårt att säga ett exakt antal.

Nacka: Bedömningen är cirka 400 hjortar, framförallt i Erstavik.

Dovhjorten kan vara vit, mönstrad till mörkt brun. Handjur bär horn som de tappar varje vår, då nya växer ut. Hinden får normalt en kalv, ibland två, som föds i maj-juni. De äter helst gräs och löv, och annat de hittar i skogen.

Visa merVisa mindre

Viltolyckor med hjort

Antal viltolyckor totalt under år 2020 och år 2021 fram tills nu.

Värmdö: 667, varav 62 med hjort, 554 med rådjur, 44 med älg, 6 vildsvin.

Nacka: 381, varav 27 med hjort, 350 med rådjur, 3 med älg, 1 vildsvin.

Jaktsäsong för dovhjort är 1 september–31 mars, olika djur beroende på period.

Källa: Polisen och Svenska jägareförbundet

Visa merVisa mindre