Den 3 juni öppnade Breviksbadet för sommaren.

För Christian Neidert, som driver badet, har året redan inneburit några intensiva månader. Han arbetar nämligen som högstadielärare på en skola i Järfälla.

– Maj och juni är fruktansvärda. Alla andra går in i att allt är så härligt men för mig är det mycket ångestkänslor med betygssättning samtidigt som allt bli klart på badet. Miina helger är fullsmockade i maj och början av juni men sedan lättar det, säger han.

Anna Ludvigsson

Han tycker ändå att de två jobben passar bra ihop.

– Man kan inte försörja en familj genom att driva ett bad. Det går runt och blir någon slant över men inte mer än så. Då är det bra att även vara lärare och ha sommarlovet till det här.

Trots att det kan vara intensivt har det främst varit glädje under de 20 år han har drivit badet.

– Det är vansinnigt kul att lära upp de ungdomar som jobbar här, ofta är de kvar i flera säsonger. Utbildning är min grej. Det är ofta väldigt kul inför säsongsstarten när vi är här och fixar trädgården, tränar upp nya och ordnar med alla tekniska saker, säger han

Enorm inlärningskurva

Han anställer runt åtta Lidingöungdomar i åldrarna 17-22 under sommaren. Även hans söner Elliott, 17 år, och William, 14 år, arbetar på badet.

Christian kommer från början från Falkenberg där minigolf är populärt. När han flyttade till Stockholm letade han efter en minigolfbana att driva när han såg att Breviksbadet var ute på upphandling.

– Då tänkte jag "ja ok, jag kan väl driva ett bad också". Det var en enorm inlärningskurva och mycket slit. Första åren var min fru med och hjälpte till. Det gjorde även mamma, pappa och syster fast de inte bodde i Stockholm. Så det började som en familjegrej men numera vill min fru gärna vara ledig på sommaren.

Anna Ludvigsson

Vara ledig

Under småbarnsåren tillbringade familjen hela somrarna på badet.

– Vi hade väldigt fina dagar här de åren. Min fru och barn badade och jag kunde vara med dem på mina raster.

Att hans egna barn kan vara en del av badet är en stor del av hans drivkraft att fortsätta.

– Det gör att det är värt det i slutändan. Och att de flesta besökare är trevliga.

De första åren jobbade han på plats hela sommaren men nu känner han att rutinerna sitter så pass bra att även han kan vara lite ledig.

– Jag är 53 år nu och behöver kunna vara lite ledig, i sommar blir det några veckor i Falkenberg. Men som entreprenör är man alltid tillgänglig och det blir runt fem samtal per dag från personalen även då.

Anna Ludvigsson

När han öppnade badet var de flesta besökarna Lidingöbor och det var tomt i juli när många lämnade ön.

– Nu kommer det mycket människor från stan och kranskommuner. Det kommer också många internationella turister i juli och augusti, främst från England, Tyskland och USA. Det har varit vår räddning.

I dag är det i därför fullt de flesta dagarna, även i juli.

– Många besökare tycker att det är idylliskt och fint och att det är enkelt att ta sig hit och parkera.

Hans avtal med staden ska omförhandlas 2025.

– Jag är sugen på att driva det vidare. Och det vore roligt om sönerna vill fortsätta vara med på det också.

Anna Ludvigsson