Med alla valdistrikt förutom ett räknade ser Vänsterpartiet ut att få 13,3 procent av rösterna i kommunvalet i Sundbyberg.

Siffran är historiskt hög. I nyhetsbyrån Sirens sammanställning av kommunalvalen mellan 1973 och 2018 når inget av resultaten upp till samma nivå.

– Det är nog det starkaste stödet vi har fått historiskt, säger gruppledaren Moisés Ubeira (V).

https://www.mitti.se/nyheter/s-om-valframgangen-i-sundbyberg-stolt-och-glad/repvil!NtHXahpnh1qAy4Jv6XeOpw/

Han ser flera skäl till framgången.

– Rent generellt går V starkt i alla städer, till exempel i Stockholm, Göteborg och så vidare. Det är klart att vi smittas av det också.

– Samtidigt ser vi att V i vissa kommuner inte har gått fram lika mycket. Så vi är inte bara "smittade", utan gör ett jättebra jobb här i Sundbyberg med att ha en dialog och lyssna på medborgarnas behov.

Siktar på styre

V, S och SD är de enda partier som får fler röster i år än i kommunalvalet för fyra år sedan.

Om det preliminära resultatet står sig utökar V antalet mandat i kommunfullmäktige från sju till åtta. Ett kvitto på att väljare är "trötta på högerpolitiken", menar Moisés Ubeira.

https://www.mitti.se/nyheter/m-gor-samsta-valet-sedan-1988-tror-anda-pa-maktskifte/repvil!nkrwmL1uVasBh5oWOqTIg/

Samtidigt har såväl L som KD sagt nej till att regera ihop med V. Det hindrar inte Ubeira från att ta sikte på att ingå i nästa styre, då han menar att det finns tillräckligt många partier kvar som skulle kunna gå att samarbeta med.

– Det behövs en stabil majoritet i Sundbyberg för att driva på politiken till vänster, så att det inte blir käbbel om sakfrågor.

Trots att 2022 ser ut att bjuda på ett rekordval för V i Sundbyberg, finns andra siffror som oroar dess gruppledare: det "otroligt låga" valdeltagandet.

– Det ser ut att bli över 12 000 av de röstberättigade som inte har röstat och det ser jag som en skandal. Vi måste göra mycket mer för att folk ska känna sig delaktiga i den demokratiska samhällsutvecklingen.