Hissen kan inte lagas än. På Ullerudsbacken 58 har hissen stått stilla i över en vecka. "Prognosen är att det kan dröja den här veckan också", skriver fastighetsägaren till Mitt i. Foto: Sacharias Källdén

Hissen fortfarande trasig i 10-våningshuset

Den trasiga hissen i 10-våningshuset på Ullerudsbacken 58 i Farsta strand står fortfarande stilla. Ingen vet när den blir klar och samtidigt har Postnord slutat dela ut posten.

  • Publicerad 16:21, 15 nov 2021

På våning 5 på Ulleredsbacken 58 bor snart 91-åriga Inga-Britt Kolmbäck. Hon har inte varit ute sedan hissen gick sönder den 3 november.

– Jag har dålig kondition och skulle behöva komma ut. Nu hjälper min son mig att handla, säger hon.

Hissen trasig – Farstabor tvingas gå 10 våningar

Kan missa läkarbesök

I vanliga fall har hon sin rullator, men just den dagen hissen gick sönder hade hon som tur var inte den med sig.

– Jag fick dra mig upp längs trappräcket för att komma hem.

Inga-Britt berättar att det är många i huset som har det lika besvärligt. Framför allt hennes 86-årige vän på våning 10 som har problem med ett knä som ska opereras.

– Det tog 20 minuter för honom att komma upp den dagen då hissen gick sönder. På onsdag har han en läkartid och nu är han jätteorolig för att hissen inte ska hinna bli klar så att han kan åka dit, säger hon.

Helt beroende av hissleverantören

Lott Jansson, kommunikationschef för hyresvärden Familjebostäder, kan inte ge några garantier för att hissen är lagad till på onsdag.

– Man kan hoppas på onsdag, men jag kan inte lova något för vi är helt beroende av hissleverantören Schindler som har reservdelarna vi behöver, säger Lott Jansson.

Förra veckan gav hissleverantören en prognos att det kan dröja även den här veckan innan reservdelarna finns på plats.

– Det var då vi fick inse att vi behövde sätta in stöd i form av en person som är på plats för de som behöver extrastöd, säger Lott Jansson.

Posten delas inte ut längre

Inga-Britt berättar även att posten har slutat komma. Hon läser upp delar av ett brev från Postnord.

– De har skrivit att man ska hämta posten i Farsta centrum med anledning av att hissen är ur funktion, säger hon.