Hemlig. Med sina 81 000 följare är anonyma meme_lord_jeki en av Sveriges mest populära humorkonton. Mitt i träffade personen bakom. Foto: Victor Malmcrona

Hen driver Söders mest populära humorkonto

Under våren seglade instagramkontot meme_lord_jeki, med 81 000 följare, upp som en stark kandidat till Södermalms mest populära humorkonto. Men hur är det egentligen att vara en anonym internetkändis?

  • Publicerad 07:50, 3 okt 2020

Kändisskapet, kontots popularitet, var aldrig väntat. Det är bland det första meme_lord_jeki berättar för Mitt i Södermalm.

– Det är lite overkligt. Kontot har blivit en stor del av mitt liv, en halvtidssyssla. Jag hade inga förväntningar när jag började, det var mest för kompisar och skojs skull, säger Jeki, som egentligen heter något annat.

Det började med att Jeki gjorde memes på sitt privata konto, men de blev så många att hen startade ett nytt av hänsyn till sina vänner.

– Jag har alltid velat jobba som komiker, men hatar att stå i centrum. Så memes passade mig perfekt. Nu kan jag bara ligga i min säng i mörkret och dra skämt anonymt, säger Jeki.

Tidskrävande. Att driva kontot meme_lord_jeki tar ungefär 3–4 timmar om dagen. Foto: Victor Malmcrona

Foto: meme_lord_jeki

Blev en snackis

Det lilla humorkontot startade i april 2019. Det växte långsamt men stadigt. Men så kom pandemin, och med den kom följarna.

– Alla låg hemma med mobilen och behövde lite daglig uppmuntran. Ingen vågade riktigt skämta om corona, men så dök Tegnell upp, en grå byråkrat, och jag gjorde många memes om honom. Jag gjorde honom till motsatsen – en rockstjärna att ha på en t-shirt, säger Jeki.

Det blev också en fysisk t-shirt, och den blev populär. Sociala medier fylldes av kändisar som poserade i den. Tidningar, tv och radio pratade om den. Carl Bildt fick den som pris i Pär Lernströms talkshow.

– Carl Bildt tyckte inte om den, det märktes. Det tyckte jag var kul, säger Jeki.

Tröjorna är också det som Jeki är mest stolt över, eftersom hälften av intäkterna från köpen gick till Läkare utan gränser och Läkare i världen.

– Det kändes smaklöst att bara tjäna pengar på corona. Att hälften gick till en god sak tror jag bidrog till att folk ville köpa t-shirten, säger Jeki.

Foto: meme_lord_jeki

Foto: meme_lord_jeki

Poppis på Söder

Uppmärksamheten gav Jeki tiotusentals fler följare. Kanske speciellt på Södermalm, där kontot verkar vara mest populärt. Det tror Jeki handlar om igenkänning.

– Jag gjorde många memes om Söder, att sitta på Wollmars eller på buss 4 på väg hem. Det var smala memes utifrån det liv jag själv lever, och det var populärt bland de som gjort samma saker.

Ingen avsändare

Anonymiteten håller Jeki hårt på. Det är inte bara för privatlivets skull, utan för att hen menar att det blir roligare så.

– Anonymitet är ett bra vapen för humor. Om folk vet vem jag är, då blir varje meme kodat utifrån mig. Det är det som är så fantastiskt med memes, det finns sällan avsändare. Du skapar din egen kontext när du läser dem.

Sedan spelar såklart privatlivs-aspekten in också.

– Kontot är ett alter ego, någon jag inte vill behöva vara i verkliga livet. Det sista jag vill är att bli en c-instagramkändis, säger Jeki.

Hur länge kontot kommer vara igång är oklart. Jeki börjar dagarna med att kolla genom nyheter och flöden för att se vad det snackas om den dagen. Sedan ska det formuleras till en kul meme. Det görs samtidigt som Jeki ska hinna med sitt vanliga liv.

– Som jag jobbar med kontot idag har projektet kort brinntid. Jag håller nog på något år till, sedan kanske det tar ny skepnad, säger Jeki.

Foto: meme_lord_jeki

Foto: meme_lord_jeki

Jekis tips till nya memeare

"Våga vara dålig. Känn ingen press, alla memes du gör kommer inte vara roliga. En vacker dag får du till det, så sprids din meme. Hur man får följare har jag däremot inte en aning om."

Meme

Är ett internetfenomen.

Brukar vanligtvis bestå av en bild och en kortare text, som tillsammans beskriver en reaktion eller en känsla, ofta med ambitionen att vara rolig.

Mycket av humorn bygger på en igenkänningsfaktor.

Visa merVisa mindre