Eleverna i årskurs 3, 6, 7, 8 och 9 på Högsätra skola övergår till distansundervisning från och med idag, 9 december. Det har utbildningsnämndens ordförande Amelie Tarschys Ingre (L) beslutat.

Bakgrunden är att rektorn bekymrats av en lågintensiv men långdragen smittspridning på skolan.

– Vi märkte att det kom ett flöde av sjuka elever och personal, det var inte så många. Men det blev inget stopp. Därför kontaktade jag Smittskydd Stockholm i går, säger Mattias Ringqvist, rektor.

Gick snabbt

Sedan gick det snabbt. Rekommendationen från Smittskydd Stockholm kom sent på eftermiddagen, därefter kontaktade Mattias Ringqvist Lidingö stad, Amelie Tarschys Ingre fattade sitt beslut och elever och vårdnadshavare fick en första information.

– Vi satt hela kvällen med detta, säger Mattias Ringqvist.

På onsdagen fick elever komma till skolan, kvittera ut datorer och hämta annat material de behöver för hemundervisningen. Personal har pratat med elever, svarat på frågor och förberett själva undervisningen.

– Vilken fantastisk insats personalen gjort under dagen, säger Mattias Ringqvist.

Hur klarar ni detta rent tekniskt?

– Vi har goda förberedelser sedan i våras. Då visste vi ju inte om staten skulle komma med något direktiv om distansundervisning. Vi har mycket nytta av vi gjorde då. Dessutom har vi haft personalmöten och träffat vårdnadshavare digitalt. Så vi har ju tränat i skarpt läge sedan i våras.

" Ta hjälp av vuxna du har hemma"

Distansundervisningen kan kännas knepigast för de yngsta eleverna. Bland annat innebär de att deras vårdnadshavare också måste stanna hemma.

Enligt Mattias Ringqvist har även äldre elever uttryckt att det känns tråkigt att gå hem.

Vad vill du säga till dina elever inför detta?

– Jag förstå att det är tufft att sitta hemma. Men det här är för att det är extaordinära omständigheter. Ta hjälp av vuxna du har hemma. Elevhälsan här på skolan håller kontakt med de som behöver. Ha dialog med oss vuxna som finns här på skolan, vi finns här för att hjälpa till. Det här gör vi för att få en superbra start i januari.

Elever som har föräldrar med samhällsviktiga jobb, till exempel inom vården, få gå kvar i skolan. Distansundervisningen gäller från 9 till 18 december. 11 januari är planen att vårterminen startar som vanligt.