Vädret är rätt dassigt utanför serviceboendet i Hammarbyhöjden. Men när hemtjänst-musikanten Erik Svensson drar i gång Evert Taubes "Fritjof och Carmencita" har gråvädret inte en chans att lägga sordin på stämningen i Åke Gustafssons lägenhet. Med dragspelseffekt på keyboarden hinner Erik Svensson bara avverka det argentinska ortsnamnet "Samborombon" innan Åke klämmer i på "en liten by förutan gata".

– Det är en upplevelse varje gång, säger pensionären Åke Gustafsson som spelat både gitarr och piano förr.

På tal om gitarren styr Åke Gustafsson iväg för att hämta den åt Erik Svensson som börjar spela Cornelis Vreeswijk.

På tal om gitarren styr Åke Gustafsson iväg för att hämta den åt Erik Svensson som börjar spela Cornelis Vreeswijk.

Angie Gray

Erik Svenssons turnerande mellan pensionärer från Bagarmossen i syd till Hammarbyhöjden i norr började 2013. Idén kom efter ett kvällspass i hemtjänsten.

– Många hus saknar hiss och jag hade sett att många äldre är ensamma och inte kommer ut. En tant ville höra mig spela när hon fick veta att jag skulle ha en julkonsert, säger Erik som gjorde slag i saken.

Till slut fick han också sin arbetsgivare Björkhagens hemtjänst att nappa på idén om individuella musikbesök där han spelar och sjunger med pensionärerna. Hade Erik Svenson i dag gjort en turné-tröja över alla han besökt skulle 171 namn ha stått på den.

När musikanterna skiljs åt för dagen tackar Åke med en hjärtlig omklappning.

När musikanterna skiljs åt för dagen tackar Åke med en hjärtlig omklappning.

Angie Gray

Forskar på effekterna

Studier har visat hur musik bland annat kan ändra hjärtpuls, andning och blodtryck liksom väcka känslor och minnen. Den som sjunger tränar också motorik och muskler i kroppen.

– Tittar du på sjukdomar, exempelvis demens, finns mycket forskning som visar att musiken aktiverar de känslomässiga delarna av hjärnan och att den kan väcka minnen och slumrande delar av hjärnan, säger Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa på Kungliga Musikhögskolan.

Hemtjänstmusikern Erik Svensson menar att äldreomsorgen och hemtjänsten i Sverige borde satsa ännu mer på musik. Dels för pensionärernas välbefinnande, dels som ett sätt att möta de resursmässiga utmaningarna kring en åldrande befolkning.

Laszlo Harmat, docent i psykologi vid Linnéuniversitetet leder ett forskningsprojekt om körsång och hälsosamt åldrande. Han har tankar som går i samma linje när det gäller just körsång.

– Det är en billig investering. Har man till exempel tidiga symptom på demens så tyder tidigare forskning och litteratur att demensen kan bromsas något av körsång och att det inte krävs lika mycket vård, säger han på sajten forskning.se.

"Kolla bara på Mick Jagger"

Allan Allsång & Mange Mingel på gig för PRO Bagarmossen i slutet av 2024.

Allan Allsång & Mange Mingel på gig för PRO Bagarmossen i slutet av 2024.

Privat

Men det går förstås att satsa på musik för äldre bara utifrån tanken att den livar upp. 1983 bildade Magnus Gillander och Cary Lindfors barnmusik-bandet Aya Baya Band i Bagarmossen. På senare år uppträder duon även som Allan Allsång och Mange Mingel på pensionärsträffar. De satsar på humor, fart och vill vara ett alternativ till visorna som annars ofta dukas upp.

– Den musiken är också jättebra. Men vi vill bryta av lite. Kolla bara på Mick Jagger som är över 80 år. Många pensionärer i dag är vana med fart och rock n roll, säger Magnus Gillander från Enskededalen.

VIDEO: Hör Erik spela för Åke