Två villor med ett utgångspris på 65 miljoner kronor vardera ska byggas på Jakt­stigen i Askrike. Trots att husen bara finns på ritning var de mest klickade i länet på Hemnet under 2023. Fastigheten (bara en av dem syns i bild) var också den tredje mest klickade i riket.

Bostaden har funnits på Hemnet större delen av 2023, så den lär ha skördat en del klick på att ligga ute länge.

– Flera av bostäderna på årslistan har legat ute länge. Så brukar det vara, säger Staffan Tell, pr-chef på Hemnet.

– Det finns definitivt ett samband mellan att ligga ute länge och antalet klick – och bostäder i högre prissegment tar ofta längre tid att sälja. Bostäder som sticker ut hamnar också ofta i topp.

Utsikt över Askrikefjärden.

Utsikt över Askrikefjärden.

Gadelius fastighetsbyrå

Askrikehusen ser ut att utmärka sig.

– Om de hade stått färdiga hade de gissningsvis varit sålda för länge sedan. Det är helt makalösa hus i ett fantastiskt läge, säger mäklaren Fredrik Brunlid.

Få menar allvar

165 335 personer klickade på objektet på Hemnet 2023 – en bostad på 430 kvadratmeter med utsikt över Askrikefjorden. Fastigheten har åtta rum, tre takterasser och riktigt högt i tak.

– Självklart är det bara en bråkdel av dem som klickar som har råd att köpa ett sådant hus. 99,9 procent är bara nyfikna, men vi har en dialog med en handfull potentiella köpare, säger Fredrik Brunlid.

Vem köper ett så dyrt hus?

– Någon med väldigt god ekonomi som uppskattar läget och arkitekturen. Husen har infinitypooler med utsikt över Värtan så jag är inte förvånad över att många har varit nyfikna.

– Men vi har en dialog med en handfull potentiella köpare.

Tar det lång tid att få ett sådant hus sålt?

– Det säljs villor på den här prisnivån ibland på Lidingö, det finns köpare på de här nivåerna.

– Men det som är lite speciellt är att husen säljs på ritning varpå det tar drygt ett år att färdigställa dem. Så det är lite annorlunda förutsättningar, att köpa en villa av den kalibern på ritning.

I själva verket rör det sig om två hus, på två närliggande tomter. De är inte likadana – men enligt Fredrik Brunlid är det svårt att säga vilken som är den bästa.

I själva verket rör det sig om två hus, på två närliggande tomter. De är inte likadana – men enligt Fredrik Brunlid är det svårt att säga vilken som är den bästa.

Gadelius fastighetsbyrå