Det ser först ut som en fläck.

När blicken fått landa en stund framträder bilden av en liten flicka. I handen håller hon en ballong och av skuggan att döma lyser solen.

Så sätter sig någon på sätet och den lilla flickan försvinner.

Sätet är placerat i en av de relativt nya tunnelbanevagnarna, en så kallad C30. Den som tagit inspiration från tunnelbanor där sätena sitter på rad längs med fönstret för att ge mer plats åt stående i gångarna.

Bryta mönstret

Den lilla flickan med ballong är en av flera små broderier som slumpvis dyker upp i tyget på stolarna. De är inte så många, och oftast täckta av en rygg, men ibland skymtar de förbi. Som små välbevarade hemligheter, vilka väcker en barnslig lust att börja leta efter fler.

– Tanken är att de ska väcka nyfikenhet och bryta det repetitiva mönster som ofta uppstår i en sådan här inredning, skriver Andreas Strömberg på SL i ett mail till Mitt i.

Tyget är skapat av den Stockholmsbaserade designbyrån IDesign, i samarbete med Bogesund som tillverkat tyget.

Uppdraget till designbyrån var att hitta ett sätt att väcka nyfikenhet och ge möjlighet till förströelse och eftertanke i en annars rätt enformig miljö.

Hemligt antal

Tyget har utöver de små figurerna även Sergel Torgs karaktäristiska mönster, vilket har gett det namnet Plattan.

Figurerna som ibland skymtar fram bakom svettiga ryggar, kostymer och ryggsäckar representerar olika generationer stockholmare. Men hur många olika figurer det finns vill SL inte avslöja.

– Just antalet olika figurer är något vi gärna håller lite hemligt för att resenärerna ska få undersöka och klura lite själva, säger Andreas Strömberg.