Kortedala

På en gård mitt emellan nya Kviberghuset, det befintliga hyreshuset och bostadsrättföreningen på Beväringsgatan i Kortedala har pastellfärgade former i trä vuxit fram.

Bakom konstverket The common home står den engelske konstnären Adam James.

– Min tanke är att det ska vara som ett hem utan väggar men med fönster som både blickar in och ut från konstverket, säger han till Poseidon och fortsätter:

– Jag hoppas att det ska bli en lekfull plats som förenar och uppmuntrar till möten mellan boende i de olika husen.

Mindre skulpturer. En av hyresgästernas berättelse resulterade i en planta.

Mindre skulpturer. En av hyresgästernas berättelse resulterade i en planta.

COPYRIGHT: Lo Birgersson©

Hyresgästernas berättelser

Under arbetets gång har Adam James även pratat med hyresgäster och låtit dem berätta om sina hem och området. Berättelserna har resulterat i de mindre skulpturerna som till exempel föreställer ett garnnystan, en hårddisk, böcker och en planta.

– För mig har det varit viktigt att involvera de som bor här. Jag vill att konstverket ska kännas som en del av gemenskapen och det ska finnas en känsla av delat ägarskap.

Poseidons distriktschef i Kortedala, Magnus Alexandersson, menar att konstverket ger platsen en helt ny karaktär.

– Vi är så glada över att det är klart och att det blev så bra. Vi tilltalades väldigt mycket av Adams idé som handlar om att föra samman det gamla med det nya.

Under hösten 2023 tillkom ytterligare en mindre skulpturgrupp på gräsytan på framsidan mot Beväringsgatan och spårvagnshållplatsen.