På en av väggarna hänger vad som på avstånd ser ut att vara en vanlig Gucci-keps. Men när man går närmare ser man att Bredängskonstnären Allis Matei runt om på kepsen har målat dit meningar där det står ”Rör inte våra barn”.

– Den blir ett inlägg i debatten om vad det innebär för samhället i stort när olika individer och grupper ställs mot varandra. Att visitera barn på väldigt lösa grunder är kränkande när det händer hela tiden och man förstår inte varför man blir behandlad på det sättet, säger Izabella Borzecka, verksamhetschef för Folk i Skärholmen, som tillsammans med Raul Leon Alvarez håller i Vårsalongen.

Konstverket "Rör inte våra barn" av konstnären Allis Matei från Bredäng.

Konstverket "Rör inte våra barn" av konstnären Allis Matei från Bredäng.

Johannes Äng

Det är fjärde året i rad som lokala konstnärer får presentera sina verk i Folk i Skärholmens Ateljé SKHLM i centrum. De som deltar i år är mellan 20 och 89 år, vissa är proffessionella konstnärer andra amatörer. 

– Temat handlar om att reflektera över våra identiteter och hur de påverkar våra reaktioner och det som händer runt oss. De är subjektiva och i ständig förändring och påverkar också hur vi bemöts av vår omgivning, säger Raul Leon Alvarez.

Verket "Köksbordsflersam" av konstnären Vide Bergenholtz från Vårberg.

Verket "Köksbordsflersam" av konstnären Vide Bergenholtz från Vårberg.

Johannes Äng

Hemmet populärt bland konstnärer

I årets utställning finns såväl skulpturer som måleri, fotografier, textil och videoverk. 

– Många har valt hemmet som tema i år. Och hur det ser ut i olika kulturer, säger Izabella Borzecka.

Bland verken finns exempelvis Sätrabon Momodou Taals modell av ett gambianskt hus och Vårbergsbon Vide Bergenholtz minikök i en plastlåda.

Konstnären Cecilia Björsell, från Skärholmen, monterar upp de sista delarna ev sitt verk "Ingen människa är en ö".

Konstnären Cecilia Björsell, från Skärholmen, monterar upp de sista delarna ev sitt verk "Ingen människa är en ö".

Johannes Äng

På en av väggarna har Skärholmskonstnären Cecilia Björsell monterat små celler fyllda av tyger i olika färger. 

– Jag har valt att fokusera på gruppidentiteten i stället för individen. Vi är så beroende av varandra och skapar vår identitet i relation till andra. Man kan tänka att de olika delarna i verket är familjer, byar, städer eller länder som tillsammans bildar ett stort block som hör ihop. Vi är alla en del av en helhet, säger hon. 

I urvalet har Folk i Skärholmens jury tittat på att konstnärerna är lokala, hur de förhåller sig till årets tema, verkshöjd och om de har ett angeläget budskap.  

– Grundtanken med Vårsalongen är att demokratisera utställningsmöjligheterna. Vi försöker öppna för både etablerade och oetablerade konstnärer att få möta publiken och varandra och att få känna att de är en del av en community, säger Izabella Borzecka.

Vårsalongen pågår till och med den 5 maj. 

Skärholmskonstnären Saba Tadele Gebrewold  vrerk "Guided by The Most Loving" samt "Like the moon blooms in the nights arms"

Skärholmskonstnären Saba Tadele Gebrewold vrerk "Guided by The Most Loving" samt "Like the moon blooms in the nights arms"

Johannes Äng