Cirka 700 bostäder fördelat på 145 småhus och resten lägenheter i flerbostadshus. Det ska byggas i skogsområdet mitt emot Värmdö marknad, på andra sidan Gustavsbergsvägen.

Förutom bostäderna finns ett vårdboende i tre våningar, med cirka 60 bostäder för äldre, inritat i planerna samt en förskola med fem till sex avdelningar för upp till 120 barn.

Visionsbild. Några av de fristående villorna.

Visionsbild. Några av de fristående villorna.

ETTELVA Arkitekter AB

Dessutom ska området ha plats för två nya idrottshallar, varav en föreslås bli ishall.

– Vi måste planera långsiktigt för Värmdös barn och unga. Möjligheten till en aktiv fritid ger också stora samhällsvinster, säger Kristina Lång (C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.

Blir det några hyresrätter?

– Planen är att ha en blandad bebyggelse av flerbostadshus med bostadsrätter och hyresrätter, radhus och enskilda villor.  

Alternativ till egen bil

För bilarna föreslås ett fyra våningar högt parkeringshus och en infartsparkering med 260 platser.

Parkeringshuset ska få ett grönt tak med solceller, bilpooler och laddplatser för elbilar.

– Bilpool, cykelpool, pakethämtning, kanske andra verksamheter som cykelverkstad eller dylikt. Det bidrar till att erbjuda möjliga alternativ till att ha en egen bil, säger Bodil Johansson, projektledare på på mark- och exploateringsavdelningen.

Visionsbild. Infarten till området, t h i bild en av idrottshallarna.

Visionsbild. Infarten till området, t h i bild en av idrottshallarna.

ETTELVA Arkitekter AB

Grönt tak med solceller ska kunna användas för till exempel laddmöjligheter, och grönskan för omhändertagande av takdagvatten, tillägger hon.

Idén är att parkeringshuset ska innehålla fler verksamheter för att inte kännas otryggt, det ska vara befolkat och välanvänt, enligt kommunen.

Edsbergs gård blir möteslokaler

Lägenhetshusen byggs med fyra till sex våningar och småhusen får två till tre våningar. Planförslaget uppfyller behovet av bostäder i kollektivtrafiknära lägen, enligt kommunen.

Visionsbild. Så här kan några av flerbostadshusen se ut.

Visionsbild. Så här kan några av flerbostadshusen se ut.

ETTELVA Arkitekter AB

Inom planområdet finns delar av ett tidigare torp kvar, Edsberg. Det är ett 100 år gammalt bostadshus och ett timrat uthus från 1800-talet och på den tiden var det diversehandel och bostad åt porslinsfabrikens tillsynsman. Edsberg har kulturhistoriska värden och kommer därför att bevaras och rustas upp för att bli föreningslokaler, och nav i ett nytt friluftsområde vid Kvarnsjön. 

– Avsikten är att spara natur med höga naturvärden som folk kan besöka. Delar av planområdet och runt om gården kan inkluderas i ett framtida naturreservat, säger Bodil Johansson.

Det cirka 50 hektar stora området ägs av JM AB, som också kommer att bygga de nya bostäderna.

Visionsbild. Flerbostadshus i nya området.

Visionsbild. Flerbostadshus i nya området.

ETTELVA Arkitekter AB