Under två dagar dök det nyligen plötsligt upp ett gäng cyklar utan framhjul på Atterbomsvägen i Fredhäll. Något liknande hade inträffat en månad tidigare, de cyklarna var sedan från en dag till en annan var borta.

Helene Lundgren misstänkte därför att det handlade om stulna cyklar som senare skulle hämtas upp. Cyklarna var låsta med numrerade lås.

Hon hittade försäkringsnummer på flera av dem, ringde försäkringsbolaget som i sin tur tog kontakt med ägarna.

Från Gärdet

Tre ägare fick tillbaka sina cyklar och Helene rullade även undan två cyklar när hon fick kontakt med ytterligare en ägare.

– De var ju väldigt glada. Det är uppenbart att det är någon form av liga som satt det här i system, men varför de valt just vår gata vet jag inte, säger hon.

Två av cyklarna hade stulits från Gärdet och en från Telefonplan. Den senare tillhör Asraa Ziadi som upptäckte stölden på morgonen då bara framhjulet fanns kvar.

– Jag blev överlycklig när jag fick tillbaka min cykel. Jag tackade Helene så mycket och grannarna kunde nog höra mig tjuta av glädje när jag fick tag på den, säger hon.

Det fanns tre liknande cyklar i området. Helene hann inte få tag på ägarna, och under en natt försvann de. Helene säger att hon hade pratat med polisen innan dess och att de även var där.

– Det var synd att polisen inte satte span på vår gata eller satte på en GPS-sändare på någon av cyklarna, säger Helene.

Hon berättar att hon tidigare har försökt lämna in cyklar och barnvagnar, som hon misstänkt har varit stulna, till polisen, men då nobbats då de inte har varit anmälda stulna. ­Fel, enligt Helene.

– Cykeln kan ju polisanmälas senare av ägaren och att någon person lämnar in en upphittad cykel på en polisstation är enda chansen för ägaren att få tillbaka sin stulna cykel, säger hon.

Inget cykellager

Enligt Gisella Bjurhäll, kommunpolis på Kungsholmen, är det polisen som i varje enskilt fall gör bedömningen om en cykel är stulen. De kan heller inte ha ”ett cykellager med förmodat tillgripna cyklar”. Misstänker man att en cykel är stulen bör man enligt henne ringa 114 14 eller anmäla via e-tjänsterna och ge detaljerad information som ramnummer och plats.

– Anmäls den sedan så matchas det i våra register.

Hon uppger att hon förstår kritiken kring utebliven spaninsats, men att verkligheten är krass.

– Vi önskar att vi kunde prioritera all typ av brottslighet. Resursläget är sådant att det inte är en prioritering vi kan ha. Däremot är vi tacksamma för att privatpersoner agerar och tar samhällsansvar.