Förstapris. Helena Dahlberg vann en mikrojoggingrunda med Karl Fredrik Mattsson, som Foto: Pekka Pääkkö

Helena vann löpturen på stan med den joggande rökaren

Helena Dahlbergs förslag om att hitta en positiv spinn på nyårs­löftet blev en vinnare i Mitt i:s tävling. Det firades med en joggingtur på 1,77 ­kilometer – och en öl på Söders hjärta.

  • Publicerad 15:47, 21 jan 2022

Han hade otroligt härliga och yviga gester

Före jul utlyste Mitt i en tävling: skicka in det bästa förslaget på hur du håller nyårslöftet. Vinsten var ett mikrojoggingpass med ”Den joggande rökaren” Karl Fredrik Mattsson.

TÄVLING: Vinn löprunda med rökande joggaren

I höstas släppte han en bok där han lanserade metoden mikrojogging som han utvecklat för att få bukt med sitt nikotinbegär, vilket Mitt i tidigare skrivit om. Hans tanke är att det ska vara roligt att ändra ett beteende, och att små steg räcker.

Nackabon Helena Dahlberg kammade hem tävlingens förstapris. I veckan gav de sig ut på en 1,77 kilometer lång löprunda på ett vinterkyligt Södermalm, med start vid Söders hjärta på Bellmansgatan.

1,77 kilometer. Från krogen Söders hjärta på Bellmansgatan, via Monteliusvägen till Gamla Lundagatan och tillbaka. Foto: Pekka Pääkkö

"Lite chockartat"

Tolv minuter och 56 sekunder senare var de tillbaka. Då hann de även stanna några gånger för att beundra utsikten, som vid Monteliusvägen.

Trots det verkade de ha fått upp flåset.

– Det var lite chockartat, det blev mer intervallträning än jag är van vid, med alla backar. Jag fick verkligen igång hjärtat, säger Helena.

Rökande joggare: Det är okej att inte vara perfekt

Guide. "Jag har bara skrivit om min runda, aldrig visat den för någon. Det var jätteroligt," säger Karl Fredrik Mattsson. Foto: Pekka Pääkkö

Var jobbigt

För Karl Fredrik var det roligt att för första gången visa upp sin runda för en annan person.

– Jag brukar tycka synd om mig själv för att det är så kuperat, och även Helena tyckte att det var jobbigt. Det var kul att få någon annans perspektiv.

Miljön, sällskapet och tempot gjorde att upplevelsen fick ett gott betyg av Helena.

– Tio av tio, det går inte att säga annat.

Kommer du börja mikrojogga nu?

– Kanske inte dagligen, men på sommaren kan jag tänka mig det.

Skål! Löprundan avslutades med öl på Söders hjärta. Om det även röktes en cigarett förtäljer inte historien. Foto: Pekka Pääkkö

Kuddkrig och yviga gester

Helenas vinnande tips var att köra på positiva nyårslöften:

”Ett av mina bättre har varit att gestikulera mer med större och yvigare gester, och att ha minst två kuddkrig i veckan med barnen,” skrev hon i sitt bidrag.

– På universitetet hade jag en dansk professor som undervisade i världens tråkigaste ämne. Han hade otroligt härliga och yviga gester, så det blev ändå intressant. Det inspirerade mig till det första positiva nyårslöftet och det har jag haft med mig genom livet, säger Helena.

– Jag tyckte om hennes bidrag, det kändes sympatiskt och positivt. Speciellt är det roligt med de stora gesterna, det känns som ett väldigt osvenskt beteende, säger Karl Fredrik.

Helena, hur gick det att hålla löftet om kuddkrig?

– Bra! Barnen var med på det, annars hade det varit svårt. De ville helst ha kuddkrig varje kväll, så det blev betydligt oftare än två gånger i veckan.

Vad har du för löfte i år?

– Äta fler luncher med roliga människor och vänner. Det har jag slarvat med under pandemin när jag jobbat mycket hemma.

Hur kan den som till exempel vill sluta röka använda ditt tips?

– Jag tror att laster finns där av en anledning, då måste man fylla det tomrummet med något bättre. Så hitta något du hellre vill göra med din tid och dina pengar. Lova dig inte att sluta röka, utan ersätt det i stället med roliga luncher. Eller börja trumma, som jag också har gjort.

Fler fina bidrag

Södermalmsbon Pippi Maxe förespråkade bland annat att inte skryta om löftet för omgivningen och på så vis bygga upp massa förväntningar. ”Kom ihåg att du gör det för din egen skull.”

Helena Carlsson i Sjöstan tyckte tvärtom – berätta för så många som möjligt så blir löftet svårare att bryta.

Uppsalabon Helena Ling delade med sig av devisen mikroförändringar – ”vill du lära dig ett nytt språk så ta det i maklig takt, 5–10 minuter om dagen räcker. Om du inte håller dig till det kan du straffa dig själv med att tömma diskmaskinen, om du håller löftet kan du unna dig en resa till Berlin.”

Det bästa sättet att hålla ett löfte är att inte avge något, tyckte Maria Carlsson i Överkalix. Samtidigt tyckte hon det var bra att röra på sig varje dag. Själv var hon uppe i 774 dagar i sträck med fysisk aktivitet.

Visa merVisa mindre