Under helgen den 26-27 augusti genomfördes Sigtuna Bike Festival i stadsängarna. Tävlingen arrangeras av den ideella föreningen Sigtuna Sports Club. Hela svenska cykeleliten var på plats i alla åldrar från 9 till 70 år och totalt deltog 350 cyklister. Längs med spåret trängdes även en publik på runt 1 500 personer.

Trots att vädret inte var det bästa vittnar arrangörerna om ett lyckat arrangemang. Solen sken på tävlingsdagen men det var rejält blött i banorna under träningsdagen.

– Vi har ett fantastiskt bra samarbete med kommunen som ställer upp med scenvagn, bajamajor, kravallstaket, eventbil, dusch och omklädning och mycket mer. Vi är övertygade om att Sigtuna Bike Festival kan bli ett arrangemang som kan gagna hela bygden, säger Fredrik Jonson som är arrangör av tävlingen.

Full fart under Sigtuna Bike Festival.

Full fart under Sigtuna Bike Festival.

Cecilia Dahlgren

De tävlande körde två olika banor med olika svårighetsgrad och allt från ett till sex varv på banorna. Eliten körde 36 kilometer med 800 meters stigning. För nybörjarna anordnades också en kort prova-på-tävling på 2,5 km.

– Under tävlingshelgen öppnade Sigtuna Stadsängar upp sina grindar så att start- och målområde kunde hållas på de stora ytor som finns byggområdet. Därefter cyklade de tävlande ut på vårt anlagda mountainbikespår och för omkörning nyttjades det intilliggande skidspåret (Äppelspåret). Banorna är delvis anlagda och delvis naturlig stig och innehåller många stigningar, broar, "drops", stenkistor, hopp, och klassisk stigcykling, säger Fredrik Jonson.

Hopp och hinder när cyklisterna tar sig fram längs banan.

Hopp och hinder när cyklisterna tar sig fram längs banan.

Cecilia Dahlgren

En av flera tävlingar

Tävlingen är en av flera tävlingar i en tävlingsserie och deltagarna samlar poäng i samtliga av dessa. I Sigtuna var det drygt 20 klasser som skulle göra upp om åtråvärda poäng, prispengar, pokaler och priser. Publiken passade på att grilla på de fasta grillplatser som finns längs med banan.

– Vi hoppas att Sigtuna Bike Festival blir ett årligt återkommande arrangemang. Förutom mountainbike så har Sigtuna fantastiska förutsättningar för att arrangera cykling på hög nivå också för BMX, landsväg och förhoppningsvis snart också pumptrack.

Sigtuna Sports Club har planer att i samarbete med Sigtuna Stadsängar anlägga en pumptrack, en bana där cyklister ”pumpar” sig runt över gupp och svängar, för tävling på högsta nivå.

– Vår vision är att tillsammans med andra föreningar kunna arrangera en lång cykelhelg eller en hel cykelvecka där vi samlar eliten i många cykeldiscipliner. Informella diskussioner pågår redan mellan klubbarna, säger han.

350 deltagare i alla åldrar tävlande under Sigtuna Bike Festival.

350 deltagare i alla åldrar tävlande under Sigtuna Bike Festival.

Cecilia Dahlgren