Biografen. Sanna Volny och Mats Tiigiste är båda aktiva i den ideella föreningen som äger Tellus. Foto: Sacharias Källdén

Hela filmhistorien ryms i Bio Tellus 100-åriga historia

Anrika Biocafé Tellus fyller 100 år. Det firar kulturföreningen som äger bion med att släppa en bok om biografens historia som täcker in allt från 20-talets stumfilmer till 80-talets splatterkalas.

  • Publicerad 07:56, 1 okt 2021

Då sprang en pojke mellan biograferna med filmrullarna

Den 17 november 1920 blev Biocafé Tellus i Midsommarkransen godkänd för att visa film och fem dagar senare invigdes den. Bion har varit i drift sedan dess, bortsett från några år på 60-talet när den användes som möbellager. Nu firar Kulturföreningen Tellus att biografen fyller 100 år eftersom pandemin gjorde att de fick skjuta upp firandet ett tag.

Bions första ägare startade projektet med att upprätta en biograf i januari 1919. Men filmerna fick inte börja rulla förrän nästan två år senare. Anledningen till dröjsmålet vet man inte, men spanska sjukan som då rådde kan ha haft ett finger med i spelet. Så kanske kan man säga att cirkeln sluts nu?

Sanna Volny har redigerat den nya boken om Tellus och Mats Tiigiste är aktiv i kulturföreningen som äger biografen. Foto: Sacharias Källdén

Biografen. Tellus fasad såg inte mycket ut för världen år 1942 när bilden togs. Foto: Fred Åkerfeldt

Släpper bok om bions historia

Den ideella kulturföreningen Tellus har ägt biografen sedan 1986. Jubileet firar de genom att släppa boken "Biografen Tellus 100 år" som Lotta Pahl har skrivit och Sanna Volny gjort layouten och redigeringen i.

– Lotta började skriva boken för väldigt länge sedan. Hon har samlat på sig anekdoter och intervjuat människor. Hon har varit med i föreningen sedan starten. Boken handlar både om området och biografens historia. Om historiska förändringar som har påverkat Tellus och andra biografer runt omkring, säger Sanna Volny.

I boken kan man läsa om alla bions epoker. På 1920-talet visades bara stumfilmer och komedier och amerikanska västernfilmer fanns med i repertoaren. Den första bioannonsen om Tellus vittnar om att filmerna "Herre på skutan", en äventyrsfilm i fyra akter med William Russel i huvudrollen, och "Fatty på den eviga ungdomens ö", en fars i fyra akter, visades i december strax efter öppningen.

Folk stannade i Kransen

På 20-talet rörde sig folk mest i sitt eget område och därför befolkades biografen ofta av folk från Midsommarkransen.

– Det fanns ju ingen tv då, så det är klart att då gick folk mycket mer på bio. Och här fanns tio till femton butiker med mjölk, kött, bröd, sybehör och grejer men nu är i stort sätt alla borta, säger Mats Tiigiste som är aktiv i kulturföreningen.

I Aspudden fanns också en biograf och på sent 30-tal och tidigt 40-tal hände det ibland att samma filmer visades där samtidigt som på Tellus, fast med lite fördröjning.

– Då sprang en pojke mellan biograferna med filmrullarna, säger Sanna.

Och det blev många vändor för springpojken. Rullarna rymde nämligen bara en akt på 20 minuter åt gången.

Sanna Volny visar upp biografens maskinrum. Foto: Sacharias Källdén

Splatterfilmer på 80-talet

På 40 och 50-talet var det gangster- och krigsfilmer som rullade i salongen. Och i början av 80-talet visades här en och annan splatterfilm. Bland annat reste folk ända från Borås för att titta på rysaren "Hyresgästen".

På slutet av 80-talet öppnade kaféet som enligt föreningen är en viktig del i biografens framgångskoncept. I dag visas här både stora och små filmer.Och vad de kommande 100 åren har att erbjuda får framtiden utvisa.

Fredag den 1 oktober kl 19 hålls en bokreleasefest för allmänheten i biografen. Boken går att köpa i kaféet.

Biocafé Tellus historia i korta drag

De första ägarna hette Ryno Gustaf Sjöberg och Bengt Andreas Hallin.

Biobygget påbörjades i januari 1919.

Blev godkänd för att visa film den 17 november 1920.

Invigdes formellt den 22 november 1920.

Stängdes tillfälligt ner på 60-talet och användes som möbellager i några år.

Bion togs över av den ideella kulturföreningen Tellus år 1986.

Kaféet byggdes strax efter det och öppnade sent 80-tal.

Källa: boken "Biografen Tellus 100 år"

Visa merVisa mindre