Foto: John Jonsson/Sjöfartsverket

Hektisk sommar för sjöräddningen: "Många ovana båtägare"

Fritidsbåtar i sjönöd ger Sjöfartsverket fullt upp. I somras gjordes 161 räddningsinsatser i Stockholms län. Det är 30 fler än året innan. – Trenden är att många båtägare är nya och ovana, säger sjöräddningsledaren Lina Buurstra.

  • Publicerad 12:00, 25 sep 2021

Vid många drunkningstillbud har personen inte haft flytväst.

Att segla och åka motorbåt är ett folkkärt nöje i Sverige – och på senare år har allt fler skaffat egen fritidsbåt.

Baksidan är att allt fler hamnar i sjönöd. Bara i Stockholms län ryckte sjöräddningen ut 161 gånger maj–augusti 2021. Det är 30 fler än året innan.

De allra flesta larmen gällde fritidsbåtar.

– Trenden är att många båtägare är nya och ovana. Då är det också fler som hamnar i knipa, säger Lina Buurstra, sjöräddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Grundstötning vanligast

Grundstötning och propellerhaveri är de vanligaste orsakerna till sjönöd. Fördelningen mellan dem brukar vara jämn, men i år har grundstötningarna varit allra flest. En orsak kan vara att båtägarna saknat sjökort.

– Det är förstås bra att ha rätt utrustning med sig – som sjökort för området där man ska åka, flytvästar och möjlighet att kommunicera med omvärlden, säger Lina Buurstra.

2018 ett rekordår

Trycket på sjöräddningen har ökat under de senaste åren. Maj–augusti 2012 gjordes 524 insatser i hela landet. 2021 var siffran 779. Den heta sommaren 2018 var rekordår, med 878 räddningsinsatser.

– Det är ett konstant hårt tryck numera. Det jag verkligen vill poängtera är vikten av flytväst. Med den på klarar man sig betydligt längre. Vid många drunkningstillbud har personen inte haft flytväst på sig, säger Lina Buustra.

Fem råd för en säker båtfärd

Säkerhet: Använd flytväst, på rätt sätt. Flytvästen bör ha en starkt lysande färg. Låt barnen få öva på att ha flytvästen på sig i vattnet.

Larma: Det är viktigt att alla ombord har möjlighet att larma vid en olycka. Förvara t ex mobiltelefonen i ett vattentätt skydd. Ring 112 eller använd 112-appen.

Vädret: Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder innebär. Ladda ner Sjöfartsverket väderapp Viva i mobilen.

Planering: Meddela anhöriga dina planer och håll dem underrättade om förändringar. Var beredd att planera om din rutt, beroende på vädret.

Underhåll: Serva motor och rörliga delar inför varje säsong. Ta de första turerna i närheten av land.

Källa: Sjöfartsverkerket

Visa merVisa mindre

Räddningsinsatsser maj–augusti 2021

Här gjorde Sjöfartsverket räddningsinsatser maj–augusti 2021:

Västra Götalands län: 173
Stockholms län: 161
Skåne län: 98
Mälaren: 48
Kalmar län: 43
Hallands län: 38
Vättern: 22
Östergötlands län: 21
Norrbottens län: 16
Gävleborgs län: 13

Källa: Sjöfartsverkerket

Visa merVisa mindre