Pappan, som sedan tidigare medgett att han knivskurit sina barn och kastat ut dem från femte våningen från familjens lägenhet Hässelby, dömdes på tisdagen den 31 maj för mord och mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning (se faktaruta).

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som sedan tidigare gjorts av pappan lider han av en allvarlig psykisk störning.

Föll 17 meter

Totalt ska barnen ha fallit 17 meter. Ett av barnen avled av sina skador, ett skadades allvarligt. Mannen har suttit häktad sedan familjetragedin inträffade den 14 november i fjol. Han erkänner dock inte brott. Pappans invändning, enligt hans försvar, är att han inte haft uppsåt eller insikt i det han gjorde.

– Jag är nöjd, domen följde helt våra yrkanden både vad gäller gärningarna och straffet, säger åklagaren Maria Franzén.

Du anser att mannen hade full insikt i vad han gjorde vid brottet?

– Precis, jag anser att han haft straffrättsligt uppsåt. Att han trots sina vanföreställningar förstod att han gav sig på barnen, och då har man haft uppsåt.

Mitt i har tidigare berättat om pappans vanföreställningar och att flera orosanmälningar kom in från polis, vårdcentral och psykiatri rörande honom innan dådet. Socialtjänsten hade ett nytt planerat möte med mannen bara fyra dagar efter att tragedin inträffade.

Stadsdelsnämnden självkritiska

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd har i efterhand kritiserat sig själva för att man inte larmade psykiatrin när orosanmälningarna kom in. Däremot menar nämnden att man följt sina rutiner och att man aldrig själva drog slutsatsen att barnen var utsatta för akut fara.

https://www.mitti.se/nyheter/hasselbypappan-atalas-for-mord-och-mordforsok/repvdA!hUBXegoHEkhGEpJU1VPrcg/

https://www.mitti.se/nyheter/flera-orosanmalningar-gjordes-mot-hasselbypappan-innan-dadet/repvae!6j@rxmPDIEhIyjQuTHCneA/