Hur ska en offentlig upphandling egentligen gå till?

Företaget Peab anläggning AB anklagar stadsdelen Spånga-Tensta för att inte följa lagen och har överklagat stadsdelens upphandling av parkdriften.

Enligt överklagan har Peab anläggning varit med och lagt bud på driften men inte kunnat lämna ett konkurrenskraftigt och jämförbart anbud. Peab hävdar att stadsdelens anbudsunderlag varit otydligt och inte gjort det möjligt att räkna ut ett pris.

Peab anläggning har enligt överklagan till förvaltningsrätten ställt frågor till stadsdelen men svaren har inte varit till hjälp, enligt bolagets överklagan.

Räknade själva

I stället har Peab anläggning enligt överklagan på egen hand räknat fram priser på vad olika skötselåtgärder skulle kosta. När anbuden öppnades visade sig Peabs bud vara nästan dubbelt så högt som vinnande anbud, 13,9 miljoner kronor jämfört med vinnande anbud 7,5 miljoner kronor.

Peab begär skadestånd och att upphandlingen görs om.

Tillbakavisar påståendet

Spånga-Tensta stadsdel har genom Stockholms stads stadsjurist yttrat sig om Peabs överklagan.

Stadsjuristen tillbakavisar bolagets påstående att stadsdelen brutit mot någon bestämmelse i lagen om offentlig upphandling.

Underlaget som använts vid upphandlingen är till viss del framtaget för att kunna fungera inom flera av stadens 13 stadsdelsnämndsområden, påpekar stadsjuristen, som skötsel av grönytor, parkvägar, trappor etcetera.

Underlaget redovisar även vilken ersättningsnivå stadsdelen betalar för olika arbeten, enligt stadsjuristen.

"Det är möjligt att Peab inte har satt sig in i underlaget tillräckligt för att analysera uppdragets omfattning", skriver stadsjuristen i en slutkläm i yttrandet.

"Vi överklagar eftersom vi menar att staden under upphandlingen inte har följt lagen om offentlig upphandling", skriver Kerstin Danasten, presschef på Peab AB i ett mejl till Mitt i.

Förvaltningsrätten fattar beslut senare.