Kritik. Socialdemokraternas gruppledare Jenny Åkervall kritiserar majoritetens budgetförslag. Foto: Pressbild Socialdemokraterna/Jonatan Bylars (kollage)

Hård S-kritik efter besked om skattesänkning: "Nästan stötande"

Socialdemokraternas gruppledare Jenny Åkervall går till hård kritik efter majoritetens budgetförslag om sänkt skatt: "Det är nästan stötande".

  • Publicerad 09:16, 15 okt 2020

Förra veckan gick majoritetspartierna (L, KD och M) i Danderyds kommun ut med sitt budgetförslag för det kommande året.

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), meddelade då att man bland annat vill sänka kommunalskatten med 20 öre. Utöver det meddelade man att inga nämnder väntas få några stora besparingar.

Gruppledaren för Socialdemokraterna, Jenny Åkervall, riktar kritik mot förslaget.

"Slagit stenhårt"

– Det är nästan stötande att gå ut med att man vill sänka skatten i det här läget, när man precis genomfört kraftiga besparingar som slagit stenhårt mot kommunens alla verksamheter, säger hon och tillägger:

– Man har lagt ner fritidsgårdar, dragit ner på personal i skolorna, slarvat med underhåll och avvecklat den kommunala hemtjänsten. Sedan sänker man skatten när det lättar något. Vi tycker att man borde ge tillbaka istället.

Den 5 november håller kommunfullmäktige budgetdebatt för 2021.

I samband med det planerar Socialdemokraterna till att lägga en skuggbudget – alltså ett motförslag till de styrande partiernas.

Mer information om den väntas i slutet av oktober eller i början på november.

– Vi vill bygga upp de kommunala verksamheterna med fokus på äldre och yngre. Det är de som har fått lida när man har försökt trolla fram intäkter.

En satsning från majoriteten ser Jenny Åkervall som positiv.

– Att dom satsar på spontanidrotten. Det är något vi kommer stödja. Vi behöver göra mer för mer för de yngre och göra Danderyd till en attraktiv kommun, säger hon.