Personalen på Sjöviksskolan anmäler inte alltid kränkningar som skett till rektorn, trots att de är skyldiga att göra det. Och även om de anmäler är det inte alltid ärendena utreds. Dessutom anmäler rektorn i sin tur inte alltid kränkningar till utbildningsförvaltningen, vilket är ett lagkrav.

Därför riktar Skolinspektionen återigen hård kritik mot Sjöviksskolan, i ett föreläggande. Bristerna ska vara åtgärdade senast den 17 juni 2024. Om inte kan "mer ingripande sanktioner" bli aktuella.

Deirdre Olsson, grundskolechef i Hägersten-Älvsjö, har gott hopp om att det ska undvikas.

– Jag tycker att det är viktigt att skolan arbetar med att stärka de åtgärder och insatser som redan påbörjats utifrån Skolinspektionens rapport. Utvecklings-, förbättrings- och kvalitetssäkringsarbete är en ständigt pågående process i skolans verksamhet, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Deirdre Olsson, grundskolechef i Hägersten-Älvsjö.

Deirdre Olsson, grundskolechef i Hägersten-Älvsjö.

Pressfoto

Det är mycket arbete som krävs, att döma av rapporten. I den berättar lärare att de helt enkelt inte mäktar med att anmäla alla kränkningar, verbala eller fysiska, på grund av tidsåtgången. En lärare menar att lärarna inte skulle hinna undervisa alls om de anmälde alla händelser.

Ännu en tillsyn

Situationen är inte ny. Mitt i beskrev den i början av 2023, i ett reportage som berörde brister i arbetet mot kränkande behandling, om elever som slog och hotade personalen (över 100 fall på ett år) och om anställda som sade upp sig i frustration. Då hade skolan nyligen fått ett föreläggande från Skolinspektionen, för just brister i arbetet mot kränkande behandling.

Det ärendet lades ner våren 2023, bland annat sedan utbildningsförvaltningen skriftligt redovisat hur man åtgärdat bristerna. I höstas beslöt dock Skolinspektionen att granska skolan igen, sedan Dagens Nyheter rapporterat om fortsatta missförhållanden.

Det är den rapporten som nu är klar. Den slår inte bara ner på de bristande anmälningarna mot kränkande behandling. Föreläggandet gäller också bristen på dokumentation av disciplinära åtgärder mot elever. Elever utvisas ur undervisningssalar utan att rektorn får veta det. Dessutom ser rektorn inte alltid till att utredningar görs, när elever upprepade gånger stör ordningen.

Har förtroende

Deirdre Olsson menar dock att Sjöviksskolan är på rätt väg. Hon betonar att Skolinspektionen tydliggjort att skolan uppfyller lagens krav vad gäller det förebyggande arbetet med att skapa trygghet och studiero samt arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd.

– De områden som kvarstår är hantering av kränkningar och dokumentation samt utredningar vid disciplinära åtgärder. Detta arbete påbörjades vid Skolinspektionens besök i januari och jag ser att skolan har en process för detta, skriver hon.

Har du förtroende för skolans rektor?

– Ja, jag ser att skolan och skolledningen arbetar aktivt med de åtgärder och insatser som behövs.