Texten har tillfogats en rättelse.

Av budgeten för 2023 framgår att styret vill att en genomfartsavgift på den flitigt trafikerade vägen utreds. Sundbyberg blir då den tredje kommunen, efter Stockholm och Göteborg, som inför en trängselskatt, skriver DN som var först med att rapportera om förslaget.

Målet är att minska bullret, förbättra luften och göra området säkrare.

– Poängen är inte att bara flytta genomfartstrafiken till en grannkommun, det är att minska den, säger kommunalrådet Martin Solberg (MP) till DN.

KD är kritiskt

Tanken är att trängselavgiften endast ska gälla de fordon som passerar båda ändarna av vägen innanför kommungränsen. För att förslaget ska bli verklighet krävs ett beslut om lagändring i riksdagen.

Oppositionspartiet Kristdemokraterna är kritiskt till förslaget. På sin Facebook-sida säger de med stora bokstäver NEJ till trängselskatt i Sundbyberg.

"Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har en sak gemensamt – att försvåra livet för de pensionärer, barnfamiljer och övriga som behöver bilen för att få ihop livspusslet", skriver de i inlägget.

Rättelse 2022-12-07: I en tidigare rubrik samt ingress stod det att styret vill införa en trängselskatt på Enköpingsvägen. Rätt är att styret vill att saken utreds.