Valborgselden på Torsviksberget har varit populär i 34 års tid. Men pandemin satte stopp för firandet – och nu har klubben som anordnar firandet svårt att locka tillräckligt med volontärer.

– Det behövs 15-20 personer för att bygga upp brasan, stugor, jobba med vatten och el. Det är jättemycket jobb, säger Gunnar Pettersson, kassör i Lidingö rodelclub.

En utmaning är att det inte varit ordentliga vintrar på senare år – och rodel är en vintersport.

– Vi har haft problem med tillskott av ungdomar. Men vi får se hur det blir med valborg nästa år, vi hoppas! säger han.

Stort firande i Killinge

En brasa som garanterat är på plats på söndag är den i Killinge.

Killinge Gåshaga villaförening anordnar traditionsenligt en stor majbrasa på Killingeängen och ser till att det blir en fest både för folk i området och andra som vill vara med och fira in våren. Föreningen skriver på Facebook att det blir försäljning av godsaker, tal och körsång.

"För en snävare krets"

Hersby Åker och Sticklinge ser också ut att ha firanden i år.

– Jag har pratat med kommunen och enligt dem är det högst troligt att det blir brasor i Killingeparken, Hersby Åker och i Sticklingeparken. Det brukar vara på de tre här ställena och kommunen bedömer att det är samma ställen i år igen, säger kommunpolisen Thommy Brännström.

– Jag har också hört de tre ställena, säger Ulf Pettersson, pressansvarig på Lidingö stad.

Men hur schemat ser ut för Hersby Åker och Sticklinge är oklart. Föreningarna har inte själva lagt ut något och Mitt i har inte lyckats komma i kontakt med dem.

– De här villaföreningarna är för en snävare krets så det kanske inte är för allmänheten, säger Ulf Pettersson.