Stockholm

En kall vårdag i mars dricker Dennis Wedin en öl på Medborgarplatsen. Snart därefter blir det ytterligare en på Hötorget, några veckor därpå är det en skål för chablis på Östermalmstorg.

– Jag bestämde mig för att engagera mig i frågor som är relevanta att belysa i opposition, säger Dennis Wedin (M) när Mitt i ringer honom för att höra hur mycket alkohol det egentligen kan bli för ett oppositionsborgarråd.

Mer ölhäng på Hötorget vill han också ha.

Mer ölhäng på Hötorget vill han också ha.

Moderaterna Stockholm

Dock har det inte varit så mycket party som det har sett ut. Det har varit alkoholfritt i glasen och Dennis Wedin säger att syftet är att få fram en poäng: Det ska bli lättare för krögare att öppna uteserveringar.

Får man ta ut svängarna lite mer i opposition?

– Ja. Och jag önskar att fler ville och vågade! Men det ärliga svaret är att det också är ganska utlämnande.

Kommer vi att se dig dricka på fler platser?

– Vi har faktiskt ett ganska konstigt förbud i Sverige – vi får inte ta ut öl från lokaler. I andra länder har man mer synen att vuxna människor är vuxna. Där kan jag tycka att Rörstrandsgatan är en bra plats att testa att lyfta det förbudet. Varför inte kunna gå ut med ett plastglas från en restaurang och sätta sig på en annan för att äta? Take away-öl på något vis.

Är mer alkohol verkligen vad Stockholm behöver? 

– Givetvis ska vi utgå från principen frihet under ansvar. Skulle det uppstå problem får vi ta det då. Men i grunden uppfattar jag stockholmare som hälsosamma och kloka. Det där är en för negativ ansats andra storstäder inte har.

Andrea Hedin (M) och Dennis Wedin (M) slog ett slag för att chablis och räksmörgås är vad nya Östermalmstorg behöver. Ser dock ut som apelsinsaft i glasen, va?

Andrea Hedin (M) och Dennis Wedin (M) slog ett slag för att chablis och räksmörgås är vad nya Östermalmstorg behöver. Ser dock ut som apelsinsaft i glasen, va?

Pressbild

Har du fått några synpunkter från nykterhetsrörelsen?

– Nej, men jag har stor respekt för att alla människor inte vill dricka alkohol.

Ny forskning visar att gränsen för hur mycket en person bör dricka är lägre än vad man tidigare trott, vad tänker du om det?

– Jag tänker att det så klart är bra att dricka måttligt, och att alla vuxna människor har ett ansvar för sin egen hälsa. Hamnar människor i ett beroende ska de få hjälp.

Hälsotrenden är het – kommer det förslag om friluftslivet också?

– Vi är en vattenstad, låt oss ha en badgeneral som ser till att vi enklare kan uppmuntra bad och tillstånd för bastur. Jag tar gärna på mig badmössan och hjälper till i arbetet.